BIST 10.188
DOLAR 32,36
EURO 34,68
ALTIN 2.394,46
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Kiraz fiyatları geçen yılın yarı fiyatında

Manisalı kiraz üreticileri hasada başladı. Ürün bol ancak fiyatlar geçen yılın yarısı kadar...

Abone ol

Manisa'nın Saruhanlı İlçesine bağlı Adiloba köyünde hasat edilen kirazın düşük fiyattan satın alınması yüzünden üreticilerin hasadın sevincini yaşayamadıkları bildirildi.

Adiloba Köyü Muhtarı Osman Pala, köylerinde birçok ailenin geçim kaynağı olan ve üretimine son yıllarda büyük önem verilen ''Sapı kısa'', ''Napolyon'' ve ''Kalebodur'' cinsi kirazın hasadına başlandığını belirtti.

Kirazın düşük fiyattan alıcı bulduğunu, üreticinin ürününü, maliyetini kurtarmak için hasat ettiğini anlatan Pala, ''ürün kaliteli ama fiyat çok düşük, geçen yıl kilosu 3 liraya satılan kiraz, bu yıl tarladan 1 ve 1,5 liraya çıkıyor. Bu da üreticiyi üzüyor. Üreticinin bir yıl boyunca emek verip ürettiği mahsul para etmeyince, kirazın da tadı kaçıyor. Üretici bu yıl en az 2 yada 2 buçuk lira fiyat beklentisi içindeydi. Ancak olmadı'' dedi.

Devletin kiraz üretimine önem verdiğini, bir süre önce ilçeye bağlı bazı köylere ücretsiz kiraz fidanı dağıtıldığını savunan Pala, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Devlet, kiraz üretimine önem veriyor. Bir süre önce köylerde çiftçilere kiraz fidanları dağıtıldı. Çiftçi para kazanamayacak olduktan sonra bu ürünü yetiştirse ne olur. Burada hazır yetişmiş, hasadı başlamış kiraz bahçeleri var. Devletten kiraz ekimine olduğu gibi, üretim, hasat ve pazarlamada da üreticiyi desteklemesini bekliyoruz. Ürünün fiyatı her yıl değişiyor. Bunun belirli bir fiyatı olması gerekir. Kiraz Avrupa'dan Türkiye'ye daha ucuza getirilmesi durumunda, kiraz üretiminden vazgeçmeye hazırız.''

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur ise, son yıllarda yalnızca kirazda değil, birçok üründe fiyat sıkıntısı yaşandığını, üreticinin geçen yıl ektiği bazı ürünleri fiyatının düşük olması nedeniyle hasat etmeyip tarlasında bırakmak zorunda kaldığını ifade etti.

Türkiye'de tarım politikası oluşturulmasının artık şart olduğunu, ürünlerin serbest piyasa ekonomisine bırakılmasının çiftçiyi zor durumda bıraktığını dile getiren Okur, ''Tarımda öyle bir durumdayız ki çiftçi ne kadar para kazanacağı bilmeden ürün ekiyor. Uzun uğraş ve emek verip kaliteli ürünler yetiştiriyor. Ancak hasat döneminde ürünün fiyatı düşünce bir yıllık emek boşa gidiyor. Durum böyle olunca ne kirazın tadı kalıyor, ne de çiftçinin'' dedi.