BIST 10.176
DOLAR 32,36
EURO 34,66
ALTIN 2.386,29
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Afyonda endüstride tasarım konferansı

Afyon Kocatepe Üniversitesi öğrenci kulüplerinden Materyal Teknolojileri Kulübü tarafından 'Endüstride Tasarımın Önemi' konulu konferans düzenlendi.

Abone ol

Çanakkale Kale Grubu Seramik Grup Başkan Yardımcısı Hasan Sazcı, tasarım konusunda estetiğin yanı sıra mühendisliğin de önemli olduğunu belirterek, "Tasarım, bir şeyin biçimini düşüncede kurma veya kurgu işidir. Ya da bu yolla düşünülmüş biçimdir” dedi.

Tasarımın endüstriyel boyutunun kendine özgü kriterleri bulunduğunu ifade eden Sazcı, “Tasarım, düşünülmüş bir üründür, bir bilgi olgusudur. Tasarım kapsamında soyut ve somut tüm faktörler bulunmaktadır. Tasarıma sadece somut gözle bakmamak lazım. Örneğin, elektronik enerji, elektronik bir frekans ve cep telefonları ile konuşabilmemiz, birer soyut tasarımdır. Tasarımın neticesi fayda sağlamaktır" şeklinde konuştu.

Tasarımın kullanımına ve üretimine yönelik iki unsurun bulunduğunu söyleyen Sazcı "Kullanıma yönelik tasarımın özgün, yenilikçi, ergonomik, estetik, ömürlü, fiyatı uygun, güvenilir ve basit kullanılabilir olması gerekir. Endüstriyel üretimde tasarımın öncelikle üretilebilir, ekonomik, verimli, üretim araç ve gereçlerinin teknoloji ile uyumlu olması gerekir. Bunun yanı sıra üretici ve tüketici arasında sorun çıkarmamalı, yüksek yatırım gerektirmemeli ve kaliteli olmalıdır. Endüstriyel üretimde tasarımın en önemli kriteri, seri üretimdir; ne kadar çok sayıda üretim yapılırsa o kadar ekonomik ve verimli olunur. Bununla birlikte tüketiciye de daha fazla ulaşılabilir" ifadelerini kullandı.