BIST 10.173
DOLAR 32,30
EURO 34,99
ALTIN 2.450,66
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Kiracılar dert küpüne döndü

Kiracılar Derneği Genel Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, kira artışlarından şikayet etti

Abone ol

Kiracılar Derneği (KİRADER) Genel Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, kiracıların, son günlerde kiralardaki artışlardan şikayetçi olduğunu bildirerek, "Fahiş artışlar yasa ve engel tanımaz halde devam ediyor" dedi.

Yasaya göre, kiranın enflasyon oranında yani yüzde 9.8 oranında artırılması gerekirken yüzde 70-80'lerde artırıldığını ifade eden Büyüknohutçu, "Enflasyonu ev sahipleri tetikliyor. Kirayı makul miktarda tutsalar sadece kiracıya değil, kendilerine de faydası olacak" diye konuştu.

Bazı ev sahiplerinin kiracısını çıkartarak, evi çok daha fazla kira bedeliyle yeni kiracıya verdiğini belirten Büyüknohutçu, şöyle devam etti:

"Bunların önüne geçmek için bir an önce Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu'nda bekletilen Borçlar Yasası'nın içindeki kiracı haklarıyla ilgili maddeler yeniden düzenlenmeli ve kiracının lehine yönelik işler hale getirilmelidir. Ancak bu şekilde fahiş kira artışlarının önüne geçilebilir. Ayrıca bir düzenlemeyle nasıl emlak fiyatları belediyeler tarafından binanın bulunduğu semte, metrekaresine ve yeniliğine göre düzenleniyorsa kira ücretleri de aynı komisyon tarafından aynı kriterlere göre belirlemeli."

"İnsanların en büyük ihtiyacı olan barınma ihtiyacı vicdanı olmayanların eline terk edilmemelidir" diyen Büyüknohutçu, "Yüzde 70'i kirada oturan bir milletiz. 70 milyonun en az 50 milyonu kirada oturuyor. Kira sorunu çözülürse Türkiye'de çalışanların önündeki büyük bir engel kalkmış olacak" diye konuştu.

Büyüknohutçu, ayrıca bankalar tarafından verilen konut kredilerinin art niyetli kişiler tarafından başka amaçlarla kullanıldığının belirlendiğine ifade ederek, "Bu insafsızlar yüzünden kredi alarak ev sahibi olmak isteyenler engelleniyor. Kredi kartı borcu veya yeni iş yeri açacaklar bu kredileri kullandığı için bankalar artan talebe faiz oranı artışıyla cevap veriyor. Bu da ev almak isteyen vatandaşı engelliyor" dedi.