BIST 10.089
DOLAR 32,25
EURO 34,85
ALTIN 2.430,88
HABER /  GÜNCEL

Bayram harçlığı kimlere verilir

En güzel bayram geleneklerinden birisi olan 'harçlık' büyüklere mi küçüklere mi verilir?

Abone ol

Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mikail Bayram, bayramlarda çocuklara harçlık verme geleneğinin, Selçuklu ve Osmanlılar'da devlet başkanı tarafından askerlere verilen, aynı ismi taşıyan armağanlardan geldiğini söyledi.

Prof. Dr. Bayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayramlarda büyüklerinin elini öpen çocukların, ''bayram harçlığı'' adı altında bir miktar para verilerek sevindirilmesinin çok güzel bir gelenek olduğunu belirtti. Bayramların vazgeçilmez geleneği olan ve çocukların dört gözle beklediği bu adetin çok eskilere dayandığını ifade eden Prof. Dr. Bayram, aslında bayram harçlığı olarak adlandırılabilecek biçimiyle bayram hediyesi verme geleneğinin pek çok toplumda olduğunu belirtti.

Türklerde ise bayram harçlığının, Orta Asya'da Nevruz gibi bayramlarda devlet yöneticisi ya da bölge reisinin, emrindeki askerler ve başında bulunduğu halka hediye vermesi şeklinde gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Bayram, aynı geleneğin biraz şekil değiştirerek, Selçuklu ve Osmanlı döneminde de devam ettiğini anlattı.

-SELÇUKLU VE OSMANLI'DA DA İSMİ ''HARÇLIKTI''-

Bayramlarda çocuklara harçlık verme geleneğinin, Selçuklu ve Osmanlılar'da devlet başkanı tarafından, bayramlarda askerlere verilen aynı ismi taşıyan armağandan geldiğini bildiren Prof. Dr. Bayram, şöyle konuştu:

''Bayram harçlığı özellikle Osmanlı'da askerlere genellikle altın ya da çeşitli madenlerdeki para şeklinde veriliyordu. Padişah ya da vali, kendisine hizmet etmekle görevli yakın çevresindeki kişilere de bayram harçlığı dağıtırdı. Yani eskiden bayram harçlığı, günümüzde olduğu gibi sadece çocuklara değil büyüklere de verildi. Genelde para olarak verilen harçlıklar, bir süre sonra zenginler tarafından bayramlarda, gelir durumu iyi olmayan vatandaşlara verildi. Yüksek sınıf ya da saray geleneği olarak adlandırabileceğimiz ''bayram harçlığı'' zamanla halk arasına yayılmış, kabul görmüştür. Günümüzde ise ''bayram harçlığı'' sözü sadece çocuklara verilen para için kullanılıyor.''