BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,97
ALTIN 2.435,21
HABER /  GÜNCEL

Kimdir bu Metin Topuz? Amerika vizeyi onun için durdurdu

AMERİKA vize vermeyi 8 Ekim 2017 tarihi itibariyle durdurdu. Peki ABD vize vermeyi neden durdurdu, vize olayının patlak vermesinin asıl sebebi olarak gösterilen Metin Topuz kimdir? Zekeriya Öz ile bağlantısı ne Metin Topuz FETÖ üyesi mi?

Abone ol

ABD vize vermeyi Başkonsolosluk görevlisi Metin Topuz'un tutuklanmasının ardından aldı. ABD Ankara Büyükelçiliği, 8 Ekim 2017 akşamı aldığı son dakika kararla Türkiye'den yapılan vize işlemlerini durdurdu. Peki ABD ile Türkiye arasında vize krizi çıkaran Metin Topuz kimdir neden tutuklandı?

Önce ABD'nin yayınladığı vize verme işlemini durduran kararını verelim. ABD Büyükelçiliği'nin Twitter hesabından paylaşılan mesajda şunlar yazıyordu: "Son zamanlarda yaşanan olaylar, ABD Hükümeti'ni, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin ABD Misyonu'nun tesisleri ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirme sürecinde, Büyük elçiliğimiz ve konsolosluklarımıza gelen ziyareti sayısını en aza indirgemek amacıyla şu andan itibaren geçerli olmak üzere, Türkiye'deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetleri askıya alınmıştır."

Açıklamada dikkat çeken satırlar ABD misyonunun tesisleri ve personelinin güvenliği kısmı oldu. ABD bununla başkonsolukluk görevlisi Metin Topuz'un tutuklanmasına tepki gösteriyordu. Peki kimdir bu Metin Topuz neden tutuklandı?

Geçtiğimiz günlerde İstanbul  Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca, FETÖ'nün 17-25 Aralık 2013'teki kumpasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, hakkında dava açılan eski polis müdürleri Yakup Saygılı, Nazmi Ardıç, Mahir Çakallı ve Mehmet Akif Üner ve firari eski savcı Zekeriya Öz ile irtibatı tespit edilen ABD'nin  İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz, gözaltına alınmıştı.

5 Ekim 2017 perşembe günü de Metin Topuz çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, Metin Topuz'u, ''Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs'', ''Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askerî casusluk maksadıyla temin etmek'' ve '' Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs'' suçlarından tutukladı. Yani ABD elçilik görevlisi casuslukla itham edildi.

Metin Topuz ile Zekeriya ÖZ arasındaki görüşmeler : Metin Topuz FETÖ firarisi Zekeriya Öz ile irtibatlı olduğu için gözaltına alınmıştı. İddiaya göre Metin Topuz ile Zekeriya Öz arasında çok fazla sayıda telefon görüşmesi gerçekleşmişti.

ABD hangi ülkelere vizeleri durdurdu! Vize istemediği ülkeler

ABD - Türkiye vize kararı kimleri etkileyecek öğrenciler ne olacak?