BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Kılıçdaroğlu'ndan Mevlevi selamlaşması ne anlama geliyor?

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Mevlana'nın 742. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri nedeniyle dün Konya'ya gitti. Kılıçdaroğlu, kendisini karşılayan Mevlevi Dedesi'ni Mevleviliğe göre selamladı.

Abone ol

MEVLANA Celaleddin-i Rumi'nin 742. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinliklerinin yapıldığı Konya’yı 17 Aralık Şeb-i Arus gecesi öncesinde ziyaret eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mevlana Müzesini gezdi.

Müze yetkilileri ve parti yöneticilerinin eşlik ettiği Kemal Kılıçdaroğlu, müze bahçesinde vatandaşlarla selamlaştı. Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli’nin odasındaki eserler hakkında bilgi alan Kılıçdaroğlu, müze çıkışında vatandaşlarla fotoğraf çektirdi.

Mevlevi geleneklerini uygun olarak karşılanan Kılıçdaroğlu, Mevlevi Dedesi Mehmet Çipan ile görüştü. Kılıçdaroğlu, görüşme sırasında Mevleviliğe göre Mevlevi Dedesi Çipan'ı selamladı.

MEVLEVİ SELAMININ ANLAMI

Mevlevi inancına göre selamlaşma sırasında iki kişinin birbirlerinin ellerini öpmesine görüşmek denir. Bir Mevlevi, derviş kardeşi ya da dostuna rastlayınca iki eliyle onun sağ elini tutar. Karşısındaki kişi de onun sağ elini aynı şekilde tutar. Hafif şekilde birbirlerine eğilip ellerini öperler. Böylece mevki, makam gözetmeksizin her iki can da birbirini kutlamış olur.

ÇOCUKLARIN DA ELİ ÖPÜLÜR

Mevlevilikte görüşme birbirlerinin gönüllerine secde etmek anlamına gelir. Küçüklerin de elleri bu şekilde öpülür çünkü cocukların kendilerinden daha az günahı olduğuna inanılır. Mevlevi inanışına göre göre büyük küçük yoktur, insan ve insanlık vardır.

Milli Mücadele kahramanlarından Telgrafçı Hamdi Bey'in Musalla Mezarlığındaki kabrini ziyaret ederek dua okuyan Kemal Kılıçdaroğlu, daha sonra parti il başkanlığının bulunduğu iş merkezindeki esnafı ziyaret etti.

Kılıçdaroğlu Konya programı kapsamında bir otelde Mevlana’nın soyundan torunları ile buluştu. Basına kapalı gerçekleşen toplantıya parti yöneticileri de katıldı.

ŞEB-İ ARUS TÖRENLERİNE NEDEN KATILMADI?

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, davetli olduğu Şeb-i Arus törenlerine katılmadan Konya'dan ayrıldı.

Basın mensuplarının konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Hz. Mevlana'nın kutsal bir değer taşıdığını belirterek "Törenlerin son yıllarda çok fazla siyasileştiğini düşünüyorum ve bu duruma katkı yapmayı istemiyorum. Bu törenler siyasileşmemeli. Hz Mevlana'nın değerini korumayı bilmeliyiz" dedi.

Çelebi Ailesi ile buluşması sırasında Mevlevi geleneklerini uygun olarak karşılanan CHP Liderini ayrılırken de Mevlevi Dedesi Mehmet Çipan ve bir minik hayranı uğurladı.

Esnafla bir süre sohbet eden Kılıçdaroğlu’na il başkanlığında doğumgünü sürprizi yapıldı. Kılıçdaroğlu, partisinin gençlik kolları tarafından 67. yaş günü için hazırlanan pastanın üzerindeki mumu üfledi.