BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,57
ALTIN 2.386,63
HABER /  GÜNCEL

Kılıçdaroğlu'ndan hükümete istifa çağrısı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, şehitlerin sorumlusunun AK Parti iktidarı olduğunu belirterek hükümeti istifaya çağırdı

Abone ol

CHP, terör örgütü PKK'nın hain saldırısının ardından Merkez Yönetim Kurulu'nu (MYK) olağanüstü topladı. Toplantının ardından açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın saldırı sonrası yaptığı ilk açıklamasını yerden yere vurarak AK Parti hükümetini istifaya davet etti. 

"Ülke kan gölüne dönmüş, beyefendini derdi İnternet Andıcı. Şehitlerimiz var onun kafası İnternet Andıcı'nda. O toplantıda söylenecek laf mı. Hükümeti anlamakta zorluk çekiyoruz. Şehitlerimizin sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan'dır. Hükümet istifa seçeneğini düşünmeli"

Terörün hiçbir zaman meşruiyetinin olmadığını kendisinin ve geçmişteki tüm CHP yöneticilerinini yüksek sesle dile getirdiğini belirten Kılıçdaroğlu, saldırı nedeniyle çok üzgün olduklarını belirtti. Türkiye'nin böylesina acı yaşadığı bir günde basın toplantısı yaparak hükümeti eleştirmek istemediklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın saldırı sonrası yaptığı açıklamayı sert sözlerle eleştirdi.

Başbakan Erdoğan'ın bir muhalefet partisi lideri gibi konuşmasını anlamakta zorluk çektiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, "35 şehidin verildiği bir ülkede bir Başbakan'ın televizyonlara çıkıp çaresizliğini gördüm" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamasının satırbaşları şöyle:

BAŞBAKAN ŞİKAYET ETMEK YERİNE ÇÖZÜM ÜRETSİN

Az önce başbakan televizyonlara çıkıp açıklama yaptı. Sorumluluğun kime ait olduğunu artık bilmesi lazım. Kendisi muhalefet partisi lideri, muhalefet partisi başkanı değli. Ülkeyi yönetiyor, sorumluluk kendi omuzlarında. Bir muhalefet partisi lideriymiş gibi konuşmasını anlamakta zorluk çekiyoruz. Başbakan terörden şikeyetçi. Sanki kendisi çözüm üretecek makamda değil de terörden şikayet ediyor, muhalefetten de şikayet ediyor. CHP ya da muhalefeet terör hakkında hiçbir çözüm üretmiyormuş. En son Loğoğlu, terörle mücadele konusunda 6 madde halinde görüşlerini söyledi. Ben söyledim. Çözüm üreten makamın siyaset kurumu olması gerektiğini söyledik.

ÇÖZÜM ÖNERİMİZİ HERKES DUYDU, ERDOĞAN DUYMADI!

Siyaset kurumu, çözümü, toplumsal desteği sağlamalıdır çözüm üretirken. Ama herkes duydu, bir kişi duymuyor, o da Recep Tayyip Erdoğan. Muhalefetin sözlerine neden kulaklarını tıkıyor, Biz söyledik, biz dinledik. CHP söyledi, CHP dinledi. Gittikleri yolun yol olmadığını anlamaları gerekiyor.

İKTİDARA AÇIK ÇEK VERDİK

Bizim çözümlerimizi iktidar partisi beğenmeyebilir. İktidar partisi çözümleriniz yetersizdir diyebilir. Saygıyla karşılarız. Ama biz iktidara açık bir çek daha verdik. Ulusal bir bütünlük içinde getireceğiniz her çözüme CHP olarak destek vereceğiz dedik. Çünkü ben bu sözü Ankara'daki şehit babasına, Balıkesir'deki şehit annesine verdim. Ama hiçbir öneri yok. Sadece eleştiri getirdiler.

CEMİL ÇİÇEK'E ÇAĞRI

35 şehidin verildiği bir ülkede bir Başbakan'ın televizyonlara çıkıp çaresizliğini gördüm. Çözümsüz bir noktada sayın Başbakan. Burada TBMM Başkanı Cemi Çiçek'e açık çağrıda bulunuyorum. Sorunun çözüm adresi hükümet değil. Hükümet bu konuda acizdir. TBMM'nin soruna el koyup derhal komisyon oluşturması ve çözüm üretmesi gerekiyor. Biz anayasa konusunda komisyon kuruyoruz da terör konusunda neden kurmuyoruz. Sağ duyuyu, ortak aklı egemen kılmalıyız. Hepimiz ülkemizi insanımızı seviyoruz. Teröre karşı ortak cephe oluşturmuşuz. TBMM Başkanı'nın milletvekillerinin, grupları bir şekilde harekete geçirmeli, Meclis bu soruna el koymalıdır. Bunu şunun için söylüyorum.

İSTİFA İSTEDİ

9 yıldır iktidardalar. Yeni iktidara gelseler, hemen eleştirmeyelim diyelim. Hükümeti eleştirmede en duyarlı olan partiyiz. Hükümetin bu konuda önüne hiçbir engel koymadık. İstediğimiz sadece çözüm üretin, biz de destek verelim. Ama bunların hiçbirisi olmadı.

Önce sorunu masaya koyacağız. Sorumlusunu masaya koyacağız. İktidar geliyor halka şikayet ediyor. Senin varlık nedenin ne peki. Sorunları çözmeyip sadece şikayet eden bir siyasi anlayış olur mu? Normal sağlıklı işleyen bir demokraside ülkenin kan gölüne döndüğü bir ortamda sağ duyulu bir hükümet istifa seçeneğini de düşünür.

İKTİDARIN İRADESİ EKSİK

Bütün yurttaşlarımın şunu bilmesini isterim. Çözüme varız, kim getirirse desteklemeye de varız. Sorunu yüzde yüz çözmek mümkün olmayabilir, ama irade ortaya konulmalıdır. Var olan iktidar bu iradeyi ortaya koyamıyor. 

SORULARI YANITLADI...

Kılıçdaroğlu, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Başbakan Erdoğan'ın böylesine önemli bir gündemde parlamentoda milletvekillerine bilgi vermesi gerektiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, "Şehidin olduğu yerde Başbakan parlamentoya gidip bilgi vermesi lazım. Başbakan bilgi vermekten korkuyor. Gerekirse kapalı oturum yapar, bilgi verir. Ama parlamentoya gitmeye korkuyor" dedi.

OLAĞANÜSTÜ HAL

Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin "Olağanüstü Hal" önerisini de değerlendirdi ve öneriye destek vermeyerek sorunun çözüm adresi olarak parlamentoyu gösterdi:

"Sorun siyaset kurumununüstüne düşeni yapmamasıdır. Dünyanın her yerinde sağlıklı çözümler siyasetle yapılır. Ama iktidar köşeye çekilmiş, şikayet ediyor. bizim çözümlerimiz var, dile getirdik"

BDP'YE DE SESLENDİ

Kılıçdaroğlu, BDP'nin teröre karşı aldığı tavra ve sınır ötesi operasyona ilişkin bir soruyu da şöyle yanıtladı:

"BDP'nin terörü lanetleme konusunda daha fazla net söylemler geliştirmesi gerekiyor. Bir Türkiye partisi olması için, bölgenin dar alanından çıkıp bütün yurttaşlara seslenmesi lazım. Sınır ötesi operasyon konusunda zaten yetkiyi verdik. İktidar kendi bilgisine göre bu yetkiyi kullanacak."