BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,90
ALTIN 2.430,29
HABER /  SEÇİM

Kılıçdaroğlu Köşk adayını buldu! Herkes onu tanıyor

Cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşıyor... Herkesin aklında ise kimlerin aday olacağı sorusu var? İşte o sorulara CHP kulislerindden bir yanıt...

Abone ol

Cumhuriyet si yazarı , muhalefet partilerinin Cumhurbaşkanlığı seçimi için gösterecekleri adayları yazdı.

CHP, MHP ve BDP'nin aday seçilirken izleyeceği yolları yazan Çakırözer, Kılıçdaroğlu'nun 'sivil aday' çıkışını hatırlatıp ana muhalefetin Köşk adayının TÜSİAD eski Başkanı Ümit Boyner olabileceğini yazdı.

"CHP'nin Köşk adayının fotoğrafı" başlıklı yazısında Çakırözer, CHP-MHP ittifakının da imkansız olduğunu yazdı.

İşte Utku Çakırözer'in bugünkü yazısından dikkat çeken kulis bilgileri:

"...CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, geçen hafta Hürriyet’e verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı:

“Ben siyasi kimliği, bir partiye aidiyeti olmaması gerektiğini söyledim. Sivil biri de olmalı. Dünya dengelerini iyi okuyan, iyi eğitim olmış birisini isteriz. Her yurttaşın kabul edeceği biri olmalı...”

Bu tanımdan CHP’nin adayının kim olacağını çıkarmak oldukça güç. Kılıçdaroğlu’nun bu tanımlamasıyla şimdilik ‘olurları’ değil, ‘olmazları’ gösteriyor.

İLKER BAŞBUĞ'ÜN ÜSTÜ ÇİZİLDİ

Emekli Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ‘sivil’ olmadığı için CHP liderinin çizdiği tanımın içine girmiyor. Benzer biçimde, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, TBMM Grup Başkanvekili Güldal Mumcu, Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan gibi CHP tabanına sıcak gelebilecek isimler de ‘siyasi kimlikleri olduğu için’ o tanımının dışında kalıyor.

KILIÇDAROĞLU ERDOĞAN'I BEKLEYECEK

Öyleyse kim?

CHP lideri isim tartışmasına girmek yerine bir süre daha beklemekten yana. Özellikle de AKP içinde Erdoğan ile Gül arasındaki çekişmenin sonucunu görmek istiyor. Kamuoyunda ve kurmaylarında oluşan ‘Erdoğan aday olur’ algısının aksine Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın adaylığının netleşmediği düşüncesinde. Bu yüzden kendi adayını açıklamak için acele etmiyor.

ÜMİT BOYNER İSMİ ÖNDE

CHP liderine birkaç kanaldan TÜSİAD Eski Başkanı Ümit Boyner’in ismi gitmiş durumda. Kılıçdaroğlu’nun kafasında çizdiği profile, bugüne kadar sıraladığı kriterlere uygun bir isim. CHP, hem milletvekilliği hem de belediye başkanlığı için Boyner’e öneri götürmüş ancak olumlu yanıt alamamıştı. Konu Çankaya adaylığı olduğunda tutumu değişir mi bilinmiyor.