BIST 10.269
DOLAR 32,29
EURO 34,82
ALTIN 2.452,87
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Tuvalete girenler yıkamadan çıkamıyor

Bilecik'in Söğüt ilçesinde 2 ortaokul öğrencisi tarafından hazırlanan proje ilgi çekti.

Abone ol

Bilecik'in Söğüt ilçesinde 2 ortaokul öğrencisi tarafından hazırlanan ve çocuklara el yıkama alışkanlığını kazandırmayı amaçlayan "Yıka aç" projesiyle, kapı ile sabunluk arasına yerleştirilen sensör sayesinde tuvalete girenler lavaboda ellerini yıkamadan çıkamıyor.

Söğüt Ertuğrulgazi Ortaokulu öğrencilerinden Ceyda Cicavoğlu ve Sefa Türkel tarafından hazırladıkları, "Yıka aç" projesiyle, Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) iş birliğinde Eskişehir'de düzenlenen "Bu Benim Eserim" adlı proje yarışmasına katıldı.

Proje ortaklarından Cicavoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyle özellikle küçük yaştaki çocuklarda tuvaletten çıkarken el yıkama alışkanlığını kazandırmayı amaçladıklarını bildirdi.

Tuvalet kapısı ile sabunluğun arasında elektrik bağlantısı koyduklarını ifade eden Cicavoğlu, "Çocuk tuvalete girdiğinde kapı kilitleniyor. Çıkacağı zaman ise elini sabunluğun altına koyuyor, bu sırada eline sabun dökülüyor ve kapı otomatik olarak açılıyor. Çocuk ise eline sabun döküldüğü için mecbur yıkamak zorunda kalıyor. Bunu evlerde ve anaokullarında kullanabiliriz" diye konuştu.

SAĞLIKLI NESİL HEDEFİ

Proje danışmanı Teknoloji Tasarım Öğretmeni Funda Aydın da derste proje üretirken öğrenciler tarafından böyle bir fikir ortaya atıldığını bildererek, şöyle konuştu:

"Mikroplar büyük ölçüde el yoluyla vücuda giriyor. Bu projeyle gelecek neslin daha sağlıklı olmasını hedefliyoruz. Kapı ve sabunluk arasındaki bağlantı sayesinde kapı sadece sabunluğun altındaki sensöre el uzatıldığında açılıyor. Başka türlü açılmıyor. Böylece sabun, çocuğun eline eline dökülünce, çocuk elini yıkamadan çıkmamış oluyor. Biz bunun seri üretime geçmesini ve okullarda çocukların kullanılmasını istiyoruz."

Aydın, proje için 200 lira harcadıklarını belirterek, "Kazanç getirecek bir proje olduğunu düşünüyoruz. Seri üretime geçildiğinde maliyet 100 liraya inebilir. Bu sistem sayesinde çocuklar el yıkama alışkanlığını kazanacak. Çocuk, ellerini lavaboda yıkamadan çıkamayacak" diye konuştu.