BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.308,55
HABER /  DÜNYA

Kıbrıs’taki İngiliz üslerinde olağanüstü hareketlilik yok

Körfez savaşında önemli bir üs bölgesi olarak görev yapan ve egemen İngiliz toprağı sayılan Dikelya ve Agratur üslerinde muhtemel Suriye ope...

Abone ol

Körfez savaşında önemli bir üs bölgesi olarak görev yapan ve egemen İngiliz toprağı sayılan Dikelya ve Agratur üslerinde muhtemel Suriye operasyonu kapmasında şimdilik olağanüstü bir hareketlilik olmadığı öğrenildi.
Elde edilen bilgilere göre, İngiliz Kraliyet Hava uçaklarına ait 4 adet C130 tipi kargo uçağı üslere iniş yaptı. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Kasulidis konuyla ilgili sabah saatlerinde böylesi bir hazırlıktan haberleri olmadığını söyledi ve gerekli görüşmelerin yapılmasının ardından açıklama yapacağını ifade etti.
KKTC Dışişleri Bakanı Erk, Bakanlar Kurulu çıkışında üslerdeki yerleşim yerlerinde bulunan Türklere, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne geçin çağrısında bulundu.
Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’nin Suriye’ye yönelik olası bir “faaliyet planı” üzerinde çalıştığı ve bu planlamalar içerisinde Kıbrıs’taki İngiliz Üsleri’nin de olduğu yönünde İngiltere basınında çıkan haberler Güney Kıbrıs’ın gündemini meşgul ediyor.
Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan Simerini ve diğer gazeteler, Rum Dışişleri Bakanlığı’nın dün yaptığı yazılı açıklamaya dayandırdığı haberlerinde, İngiliz Üsleri’nin Suriye’ye yönelik bir faaliyet planında kullanılması konusunun “şu ana kadar kendilerinin gündemine gelmediğinin” vurgulandığını yazdı.
Gazete, benzer bir açıklamanın Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu tarafından da yapıldığını ve Fotiu’nun dünkü açıklamasında, söz konusu haberler hakkında şu ana kadar kendilerine “herhangi resmi bir bilgilendirmenin yapılmadığını ve durumu yakından takip ettiklerini” söylediğini belirtti.
En büyük parti konumunda olan AKEL ve Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi’nden yapılan açıklamalarda ise, Suriye’ye yönelik bir operasyonda üslerin kullanılması amacıyla hazırlık yapıldığına dair haberlerin “büyük endişeyle izlenmekte olduğu” belirtilerek “Kıbrıs’ın güvenliğini ilgilendirmeyen hedeflere üsler kullanılarak yapılacak her türlü saldırının uluslararası anlaşmalarla yasaklandığı” vurgulandı.
Açıklamalarda ayrıca, Rum hükümetine bu konudaki görüşünü netleştirmesi çağrısında bulunuldu.
Gazete, İngiltere’de dün resmi tatil olduğunu, bu yüzden de İngiliz Üs yetkililerinin, tatili bahane göstererek açıklama yapmaktan kaçındıklarını vurguladı.
Egemen İngiltere toprağı sayılan Dikelya ve Agratur askeri üsleri körfez savaşı sırasında etkin olarak kullanılmıştı.
(İHA)