BIST 10.338
DOLAR 32,22
EURO 34,76
ALTIN 2.457,18
HABER /  DÜNYA

Anadolu leoparı Siirt’te ortaya çıktı

Dünyada neslinin tükendiği sanılan Anadolu Leoparı Siirt’te ortaya çıktı. Siirt Valiliği’nin, 2010 yılında yüzülen postu özel bir camekanda ...

Abone ol

Dünyada neslinin tükendiği sanılan Anadolu Leoparı Siirt’te ortaya çıktı. Siirt Valiliği’nin, 2010 yılında yüzülen postu özel bir camekanda İstanbul’da düzenlenecek olan Siirt Günleri’nde sergileyeceği belirtildi.
İddiaya göre 2010 yılında Gabar Dağı’nda köylüler tarafından ölü olarak gele geçirilen ve daha sonra da postu yüzülerek bir vatandaşın evinde muhafaza altına alınan Anadolu Leoparı’nın dünyada neslinin tükendiği sanılıyordu. Dünyadaki en büyük yabani kedi türlerinden biri olan Anadolu Leoparı’nın Türkiye’de 1970’li yılların başında tükendiğinin sanıldığını ifade eden Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Nevzat Amcalar, ancak 2012’de yapılan bir çalışma ile bu türün düşünüldüğü gibi tükenmediğini söyledi. Şube Müdürü Amcalar, bu türün Türkiye’nin güneydoğusundaki dağlık bölgelerde yaşadığını ifade ederek, “Bugün bölgede leoparı korumak için çalışmalara başlanmak üzere olmasına rağmen ne yazık ki türün halen tam olarak hangi bölgelerde bulunduğunu, bu nedenle de hangi bölgelere yoğunlaşmamız gerektiğini bilemiyoruz. 2010 yılında Gabar Dağı’nda köylüler tarafından ölü olarak bulunan ve daha sonra da yüzülen potsa ulaştık” dedi.
Leoparın özellikleri hakkında bilgi veren Amcalar, “Kuyruksuz gövde uzunluğu yaklaşık 1.5 metre, kuyrukla beraber gövde uzunluğu yaklaşık 2.5 metre boyundadır. Ağırlık Yaklaşık 60-70 kilogram, görünüşünün özellikleri uzun kuyruk, yere yakın büyük gövde şeklindedir. Ortaları boş siyah beneklerle kaplı posttur. Nesli tükendiği sanılan leopar en son 1970’li yıllarda görüldüğü sanılıyor. Ondan sonra en son 2010 yılında görüldü ve bu post şuan elimizdedir” şeklinde konuştu.
Anadolu’da bilinen son leopar, 40 yıl önce Ankara’da öldürülmüştü ve Türkiye’de tükendiği kabul edilen hayvan, yıllar sonra ilk kez Siirt’te bulundu. Ama bu kez de ölü olarak bulundu. Gabar Dağı’nda bulunan leoparın Siirt’te nasıl getirildiği ve kimler tarafından postunun yüzüldüğü bilinmiyor. Ancak olaya el atan Siirt Valiliği yaptığı geniş araştırmalar sonucunda postun Siirt’te bir evde muhafaza edildiği haberi üzerine postu olarak Siirt Günleri’nde sergilenmek üzere İstanbul7a götürdüğü belirtildi.
(İHA)