BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kıbrıs fatihi Bülent Ecevit değilmiş!

Dışişleri Eski Bakanı Mümtaz Soysal Kıbrıs Barış Harekatı'nın temelindeki gerçek ismi yıllar sonra açıkladı.

Abone ol

Dışişleri Eski Bakanı ve Anayasa Hukuku Profesörü Mümtaz Soysal Kıbrıs Barış Harekatı'nın 37'nci yıldönümü ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Soysal, harekattın temelinde Erbakan'ın olduğunu söyledi.

Kıbrıs Barış Harekatı'nın yıldönümünde Milli Gazete arşivinde ortaya çıkardığımız o günlerin manşetleri de olayları gün be gün ortaya koyuyor. Dönemin Başbakan Yardımcısı ve Mili Görüş Lideri Merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın 19 Temmuz günü TBMM'ye gizli oturumda bilgi verildiğini duyuran Milli Gazete bir sonraki gün olan 20 Temmuz günü ise 'Çıkarma Gemilerimiz Akdeniz'e açıldı' manşetini attı. 21 Temmuz günü ise Milli Gazete'nin sürmanşetinden Erbakan şunları kaydediyor:

'Kahraman Ordumuz dün Kıbrıs'a yaptığı çıkarma ve indirme harekatı yaptı. Cenab-ı Hak bu harekattan dolayı milletimize ve bütün insanlığa hayırlı neticeler versin'.

Aynı gün gazete manşetinde de şu manşete yer verdi. 'Kıbrıs'ta duruma hakim olduk' sözlerinin yer aldığı gazetede aynı gün MSP'li vekillerin de birer maaşlarını Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağışladıkları da haberde yer verildi. 22 Temmuz günü ise gazete 'Ordu Zafere Ulaştı' cümlesine yer verdiği manşetinde Yunan Birliklerinin de geri püskürtüldüğü detaylı bir şekilde yer buldu. Gazete'de ayrıca Erbakan'ın 'Harekatın görevin ifası için devamı tabidir' sözleri de yer alıyor. 23 Temmuzda ise gazete 'Zafer Kutlu Olsun' manşetinin altında Erbakan'ın 'Harekat umulandan başarılıdır' sözlerine de yer veriliyor. Erbakan haberin devamında ise 'Ateşkesten sonra askeri birliklerimize ateş edilirse derhal gerekli müdahale yapılacaktır' diyerek bütün dünyaya da milli bir duruşu ortaya koyuyor. 26 Temmuz Cuma günkü gazete de ise Erbakan ve beraberindeki dönemin MSP'li bakanları ile yine dönemin Genel Kurmay Başkanı olan Orgeneral Semih Sancar'ı ziyaret ederek, orduya teşekkür ziyaretinde bulunduğu da gazetenin haberlerinde yer alıyor. Kıbrıs Barış Harekatı sonrası kazanılan zaferi oya dönüştürmek isteyen Ecevit aldığı seçim kararı 21 Eylül günkü manşetinde Milli Gazete, TV'de hükümet bunalımı konusunda konuşan Zafer Gazetesi Muhabiri Hüda Bıyık, 'Erbakan 3 gün vekil kaldı Kıbrıs'ın yarısını aldık, 13 gün vekil kalsaydı tamamını alırdık' diyerek de bir gerçeği ortaya koydu.

SOYSAL DA DOĞRULADI

Dışişleri Eski Bakanı ve Anayasa Hukuku Profesörü Mümtaz Soysal Kıbrıs Barış Harekatı'nın 37'inci yıldönümü ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Soysal, harekattın temelinde Erbakan'ın olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Son günlerde bir uzlaşmadan söz ediliyor. Kıbrıs Sorunu da Türkiye için çok önemli olan bir başka uzlaşmayı sağlamış oldu. Bir ulusal davada Türkiye'nin çok önemli uzlaşması oldu. Ne Cumhuriyet din düşmanıdır ne de din cumhuriyet düşmanıdır. Bunların bir araya gelişi Erbakan'ın Kıbrıs konusunda birlikte bir harekat yapılması konusunda önemlidir. Sadece dış politika bakımından değil iç politika bakımından da Cumhuriyetin ve toplumun temel nitelikleri bakımından önemlidir. Sayın Erbakan'ın kişiliği, ağırbaşlılığı, sağduyusuyla, bilgisiyle zaten geçmişimize damgasını vurmuş olan yetiştirdiğimiz insanlardan biridir" dedi. Soysal 1963 ve 1967 yılında da savaşın kenarından dönüldüğünün altını çizerek, "1974 yılında ise uzlaşma imkanlarını ortaya koydu. Ulusal bütünlüğün temel başlangıcı dış tehlikeye bağlıdır. Bunu hala böyle görmeyenler var. Onlar içerde erişmek istedikleri hedeflere dış baskılar ile ulaşmaya çalışıyorlar. Ama Erbakan-Ecevit yakınlaşması ise bunun tam tersi gerçekleşti"