BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Trabzonlu demliği böyle yapar

Trabzon'un tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda bakırcılık yapan Ali Çavuş isimli vatandaş, öyle bir demlik yaptı ki resmen boyu kadar...

Abone ol

Trabzon'un tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda 40 yıldır bakır işleyen Ali Çavuş, mesleğinin 40. yılı anısına 3 ay çalışarak, 1 metre 40 santimetre boyunda ve 70 kilogram ağırlığında bakır demlik yaptı.

Bakırcılar Çarşısı'nı gezen turistlerin ilgilisini çekmek ve meslekte 40. yıl anısına unutulmayacak bir eser hazırlamak amacıyla bakır demlik yapmaya karar verdiğini anlatan Çavuş şunları söyledi:

"Yaklaşık 3 ay çalışarak 1 metre 40 santimetre boyunda kendi tasarladığım bakır demliği hazırladım. 70 kilo ağırlığında olan demliğin çapı 1 metre 2 santimetre. Demliğin yapımında hiçbir makine kullanmadım, tamamen el yapımı, göz nuru bir ürün."

"MESLEĞİMİN PROFESÖRÜYÜM"

Çavuş, bakır demliği sadecesanatının anısına tasarladığını vurgulayarak, şöyle devam etti: "Demliği hazırlarken epeyce zorlandım, ellerimde patlaklar oluştu.

Buna rağmen ısrar ettim ve demliği tamamladım. Emir ağabeyim bazen demliği sağa, sola çevirmede bana yardım etti, geri kalan tüm işleri tek başıma yaptım. Çoğu bakırcı arkadaşlarım 'olmaz, sen çıldırdın mı? Biz 1, 2, 3 kiloluk bakırlara alışmış insanlarız, sen şimdi 70 kilo ağırlığında bir demlik yapacaksın, böyle bir şey olmaz'

En sonunda düşündüm, cesaretlendim ve işe başladım. Çok yoruldum, çok yordu bu iş beni ama başardım, değdi de. İşimin profesörüyüm, mesleğimi icra ederken sıkıntı çekmem ama bu demlik çok yordu beni, bir ara kalbim sıkıştı ama yine de yaptım."

"BAKIRCILIĞIN UNUTULMASINI SEYİRCİ KALMAK İSTEMEDİM"

Guinness Rekorlar Kitabı'na başvurma konusunu düşündüğüne dikkati çeken Çavuş şöyle konuştu:

"Bu konuyu araştırıyorum. Böyle 10 bin bardak çay alacak ve tamamen el yapımı olan demlik yok. Bunun EYOF'a da denk gelmesi güzel oldu. EYOF kapsamında demliği güzel bir yerde teşhir edeceğim."

Ali Çavuş, yerli ve yabancı turistlerin demliğe büyük ilgi gösterdiğini belirterek, "Millet fotoğraf çekme kuyruğuna giriyor. Yurt dışından çok turist geldi. Nasıl söyleyeyim hayranlıkları beni de mutlu etti. Demliği görmek için adeta sıraya girdi insanlar" dedi.