BIST 9.769
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.431,42
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

KHAS Üniversitesi'nden gençlere girişimcilik desteği

Kadir Has Üniversitesi bünyesinde kurulan iNEO Kuluçka Merkezi, üniversiteli gençlere girişimcilik ve ticarileşme desteği sağlayacak.

Abone ol

Kadir Has Üniversitesi’nin hayata geçirdiği iNEO Kuluçka Merkezi, Rektör Prof. Dr. Mustafa Aydın’ın tarafından törenle açıldı.

Merkezde, başta Kadir Has Üniversitesi öğrenci, mezun ve akademisyenlerine olmak üzere girişimcilik ve ticarileşme konularında destek verilecek.

Kadir Has Üniversitesi’nin 2015-2019 stratejisinin "Yeni Nesil Üniversite" vizyonuna uygun olarak Aralık 2015'te fiziksel alanına kavuşan KHAS iNEO Kuluçka Merkezi, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, destek veren kuruluşların yöneticileri ve mentorların katıldığı törenle kapılarını açtı. 

Törende konuşan Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, “Bugün hizmete aldığımız ve başta öğrencilerimiz olmak üzere mezunlarımız ve akademisyenlerimize girişimcilik konusunda destek verecek olan Kuluçka Merkezi’miz, özellikle öğrencilerimize, uzmanlaşmak istedikleri sektörde kendi işlerini kurarak hem kendileri için, hem ülkemiz için, hem de dünya için değer yaratmalarını amaçlıyor. Kadir Has Üniversitesi iNEO Kuluçka Merkezi’mizin kapılarını açmış olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu proje bizim için aynı zamanda manevi değer de taşıyor, zira üniversitemiz, Türkiye’nin en büyük girişimcilerinden ve en büyük eğitim gönüllülerinden merhum Kadir Has’ın adını taşıyor. Onun ve dolayısıyla üniversitemizin dünya görüşüne de uygun bir hamle yaptığımız için mutluyuz” diye konuştu.

ÖNCELİK KHAS’LILARA

Önceliğine Kadir Has Üniversitesi öğrenci, akademisyen ve mezunlarını alan Kuluçka Merkezi, firma kurmak isteyen girişimciler için sorun/çözüm/ürün/pazar uyumu, iş modeli geliştirme, yasal yer gösterme, hukuki danışmanlık, iş geliştirme, satış, mentorluk, teşvik, hibe, yatırımcı bulma ve patentle yönlendirme desteği ve hizmetleri veriliyor. Bu süreç, öncelikle girişimcilerin kendi hızlarında ilerleyebilecekleri bir yol haritası üzerinden hem çevrimiçi ve hem fiziksel eğitim ve kaynaklar ile desteklenmesi ve doğru noktalarda mentor desteği almaları sağlanması şeklinde kurgulanmış durumda. Aynı zamanda Startups.watch online girişim veritabanına erişim ile girişimcilerin pazar araştırması, rakip analizi ve stratejik konumlama yapmalarında destek olunuyor.

FİRMA KURMA AŞAMASINDA TEB’DEN KREDİ, KOSGEB’DEN DESTEK

Bu süreçte firma kurma sürecine giren iNEO Kuluçka girişimcilerine Türkiye Ekonomi Bankası’yla (TEB) yapılan işbirliği ile hızlı ve avantajlı kredi desteği alabilmelerinin önü açıldı. Aynı zamanda KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon Programı için başvuru süreçleri oluşturularak girişimciler için Ar-Ge ve inovasyon temelli işler kurmaları halinde vergi indirimi ve belli teşviklerden faydalanmaları da sağlanıyor.

AMAZON VE HITACHI’DEN ÜCRETSİZ TEKNOLOJİ DESTEĞİ

iNEO Kuluçka Merkezi’nde, firma kuran girişimcilere haftalık bire bir görüşmeler ile destek olarak firmaların hızlanması sağlanıyor. Konularıyla ilgili sektörden mentorlar ile tanıştırma, iş dünyasından doğru bağlantıların bulunması, ilk müşteri elde edilmesi ve pilot uygulamaların başlaması için destek veriliyor. Ayrıca girişim firmalarının faaliyet alanlarında devlet hibe ve teşviklerinin yanı sıra özel fon desteği almaları için melek yatırım ağları ve risk sermayesi fonları ile eşleştirme yapılıyor. Bu arada Amazon Web Services gibi teknoloji sağlayıcı altyapılarla işbirliği yaparak girişimcilerin ilk müşterilerini bulup para kazanmaya başlayana kadarki sürede ücretsiz/avantajlı bir şekilde bu altyapılardan faydalanması da sağlanıyor.

İŞTE “KULUÇKA”NIN MENTORLARI

Haziran 2015'ten bugüne kadar 8 ön kuluçka, 3 kuluçka firması ile çalışılan KHAS iNEO Kuluçka Merkezi’nde 2016'da5 yeni firma daha kurulmasının desteklenmesi planlanıyor. 2016’da kapsamını Kadir Has Üniversitesi dışına da genişletmesi planlanan Kuluçka Merkezi’nin mentorlarından bazıları ise şöyle: Aydın Bırık (Turkcell), Can Saracoglu (String Ventures), Deniz Özkan (Turkcell), Duygu Öktem (TT Pilott), Ekim Nazım Kaya (Botego), Emre Özbek (Startup Angels), Etkin Çiftci (Bilende.com), Faruk Erdoğan (egitimonline.com), Mustafa Eren (Verisun), Nilhan Gür (Zuma), Okyar Tahaoğlu (BKM), Vadi Dipçin (Türk Telekom) ve Emre Ustaoğlu (TriAlesta)