BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,60
ALTIN 2.390,27
HABER /  DÜNYA

Kerkük referandumu ertelenemez

Irak'ta referandum sürecine girilirken Kürtler referandumun ertelenmesine izin vermeyeceklerini söylediler.

Abone ol

Irak Parlamentosu bünyesindeki 140'ıncı maddeyi izleme komisyonu başkanı Sadi Berzenci, ‘Kürdistan İttifakı’ olarak Kürtler'in haklarının anayasal güvence altına alınması konusunda lrak Anayasası'nı değiştirme komisyonuna bazı önerilerde bulunduklarını, Kerkük'teki referandumun ertelenmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Berzenci, Kerkük’ün durumunu belirleyecek Irak Anayasası’ndaki 140'ıncı maddenin zamanında uygulanıp uygulanmaması konusunda Irak Parlamentosu’nda farklı görüşlerin bulunduğunu belirterek, “Parlamentoda grubu bulunan siyasi partilerin büyük kısmı bu maddenin zamanında uygulanmasını destekliyor” dedi.

Sadi Berzenci, Irak Başbakanı Nuri Maliki’nin Irak Anayasası’nın Kerkük ve diğer tartışmalı alanların durumuna ilişkin 140’ıncı maddesinin uygulanmasını engellemeye çalıştığı yönündeki iddialara ilişkin Devlet Başkanı Celal Talabani’nin lideri olduğu Kürdistan Yurtsever Birliği internet sitesine şunları söyledi:

“Başbakan Maliki, 140'ıncı maddeyi uygulama yüksek komisyonunun almış olduğu 4 kararı onayladıktan sonra bazı şovenist Araplar ile Türkmen Cephesi, Başbakanı ziyaret ettikleri ve Maliki’nin Kerkük'te bu yıl referandum yapılmasını öngören Irak Anayasası'ndaki 140'ncı maddenin ertelenmesi ya da uygulanmaması yönünde kendilerine güvence verdiği iddia ediliyor. Fakat elimizde bu iddiaları doğrulayacak bir kanıt yok. Bu konuda emin değiliz. 140'ncı maddenin ertelenmesi ya da uygulanmaması konusunda taviz vermemiz söz konusu olamaz ve bunu kabul etmeyeceğiz.“