BIST 10.046
DOLAR 32,31
EURO 34,67
ALTIN 2.418,88
HABER /  GÜNCEL

Kendini testisinden yere çivileyen Rus'a soruşturma

Moskova'daki Kızıl Meydan'da soyunup kendini kaldırım taşlarına testis torbasından çivileyen Rus performans sanatçısı hakkında soruşturma başlatıldı.

Abone ol

Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan Kızıl Meydan'da soyunup kendini kaldırım taşlarına testis torbasından çivileyen performans sanatçısı hakkında soruşturma başlatıldı.

Rus medyasında çıkan haberlere göre İçişleri Bakanlığı Pyotr Pavlensky hakkında, geçen Pazar günkü eylemi nedeniyle soruşturma açıldığını duyurdu.

Haberlerde, sanatçının beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceği bilgisine yer verildi.

Pavlensy, eylemi düzenlediği gün kısa süreyle gözaltına alınmış, ancak ertesi gün seyahat yasağı getirilerek serbest bırakılmıştı.

Ancak 29 yaşındaki sanatçı şimdi holiganlık suçlamasıyla karşı karşıya.

Bu suçlama, kamu düzeninin ihlal edildiği düşünülen durumlarda kullanılıyor.

Pussy Riot punk grubunun üyeleri de aynı suçlama öne sürülerek hapsedilmişlerdi .

Ülkenin petrol arama çalışmalarına karşı yaptıkları eylem nedeniyle tutuklanan Greenpeace gemisi Arctic Sunrise'daki eylemcilere de aynı suçlama getirilmişti.

'Takıntı' eylemi

Pavlensky ise "Takıntı" adlı eylemiyle Rusya'daki duyarsızlığa dikkat çekmeyi amaçladığını söylüyor.

Rusya'da kimi kesimler geçen sene Mart ayında yeniden seçilen Devlet Başkanı Vladimir Putin'i muhaliflere baskı uygulamakla suçluyor.

Polis Günü'ne denk getirdiği eylemi hakkında konuşan Pavlensky, "İktidardakiler ülkeyi büyük bir hapse çevirip kitlelerden açıklıkla çaldıkları paraları polislere ve diğer güvenlik kurumlarına aktardıkça toplum bunu kabul edip kitlesel avantajını unutuyor ve harekete geçmeyerek polis devletini zafere yaklaştırıyor" dedi.

Pavlensky'nin Lenin Mozolesi önünde gerçekleştirdiği eylemin videosu her ne kadar kaydedilip internete yüklendiyse de Rus haber sitesi grani.ru'ya göre buna erişim daha sonra engellendi.

Pavlensky daha önce geçen senenin Temmuz ayında hapiste bulunan Pussy Riot grubuna destek vermek için St Petersburg'daki Kazan Katedralinin önünde kendi ağzını dikmişti.