BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kendi mazotlarını üretiyorlar

Akaryakıta bir yılda 18 kez zam gelince sanayici biodizele koştu.İşte biodizelin özellikleri;

Abone ol

Akaryakıta bir yılda 18 kez zam gelince aralarında Algida, Boss, Güzel İzmir Otobüsün de olduğu yüzlerce firma kendi yakıtını üretmek için biyodizel makinası aldı. Biyodizel'in litresi 1,3 YTL ile motorinin yarı fiyatına mal oluyor.

Bir yılda akaryakıta 18 kez zam gelince biyodizelin yıldızı parladı. "Akaryakıt zamları canımıza tak etti" diyen yüzlerce firma ve bireysel kullanıcı biyodizel üreten makine satın almak için sıraya girdi. Pamuk, soya, kanola ve ayçiçek gibi bitkisel yağlardan biyodizel üreten makineler 8 bin 500 YTL ile 10 bin YTL arasında satılıyor. Bir litre biyodizel yakıt elektrik giderleri ile birlikte 1.3 ila 1.5 YTL'ye mâl oluyor. Bu makineler sayesinde evde bile çok kolay yakıt üretilebiliyor.

Ankara'da faaliyet gösteren Kop Alternatif Enerji Sistemleri şirketinin sahiplerinden Can Yıldırım, ürettikleri biyodizel makinesine büyük bir talep geldiğini ve 4 ayda 900'ün üzerinde makine satışı yaptıklarını söyledi. Başta Egeli çiftçiler olmak üzere nakliye ve otobüs firmalarının biyodizel üreten makinelere büyük bir ilgi gösterdiğini belirten Yıldırım, "Algida, Boss, Güzel İzmir Otobüs İşletmeleri kendi yakıtlarını üretebilmek için biyodizel makinesi alan firmalardan sadece birkaçı. Çiftçilerin yanı sıra kamyoncular da makinelere büyük ilgi gösterdi. Günde 20 makine üretiyoruz. Talep çok olduğu için kapasite artırımına gitme planları yapmaya başladık. Günlük kapasiteyi talebe göre günde 100 adete kadar çıkarmayı planlıyoruz" diye konuştu.


Çiftçilere makine yetişmiyor

İzmir'de biyodizel makinesi satışı yapan Rotoz Gıda, Turizm, Madencilik ortaklarından Uğur Tufan da "Mart ayında satışlara başladık. Üç ayda yaklaşık 90 makine sattık. Akaryakıta gelen zamlar firmaların maliyetlerini çok yükseltti. Firmalar şimdi daha ekonomik olduğu için bu makinelere yatırım yapmaya başladı. Makinelerin sağladığı maliyet avantajı kulaktan kulağa yayılıyor. Talebe yetişemiyoruz. Özellikle Torbalı ve Ödemiş'te çok yaygın halde kullanılmaya başlandı" dedi. Şu anda yakıt üretiminde daha çok soya yağı kullanıldığını belirten Tufan, biyodizel üretmek için en elverişli ürün olan kanolanın da çiftçiler tarafından daha fazla ekilmeye başlandığına dikkat çekti. Yağ fiyatlarına göre üretilen yakıtın maliyetinin değişiklik gösterdiğini belirten Tufan, "Elektrik masrafı da dahil olmak üzere bir litre yağın maliyeti 1.3 YTL ile 1.5 YTL arasında değişiyor" açıklamasını yaptı.

Isparta'da bir ay önce faaliyet göstermeye başlayan Eko Alternatif Enerji Sistemleri Satış Müdürü Mehmet Çetin, bugüne kadar tam 10 makine satışı yaptıklarını söyledi. İki farklı markanın satışını yaptıklarını belirten Çetin, "yüzlerce vatandaş gelip makinelerle ilgili bilgi alıyor. Satın alanlar ise daha çok kamyoncular, otobüs firmaları ve biçer döver kullanıcıları" diye konuştu.



Biyodizel üreticileri olmayan ürün için sipariş topluyor

Geçtiğimiz hafta Bakanlar Kurulu'nda ÖTV'nin kalkması için imzaya açılan biyodizel dosyası, hem üreticileri hem de biyodizel talebinde bulunan firmaları harekete geçirdi. Maliye Bakanlığı'nın ÖTV'yi kaldıracağını öngören biyodizel üreticileri yeniden üretime başlamak için hazırlığa başladı. Akaryakıt maliyetlerinden bunalan birçok fima da biyodizel yakıt için üreticilerinin kapısını aşındırmaya başladı. Türkiye'deki ilk biyodizel üreten firmalardan biri olan Biotürk Biodiel'in sahibi Türker Yardımcı, "Akaryakıt zamları biyodizele olan talebi tetikledi. ÖTV'nin kalkması ile birlikte kapasitenin tamamı satılacak. Şu anda talep topluyoruz" dedi.



Biotürk: Aylık satış hedefimiz 3 bin ton

Biyodizelin en büyük müşterileri akaryakıt maliyetleri altında ezilen nakliye ve otobüs firmaları, inşaatçılar, çitfçiler ve madenciler. Yardımcı, biyodizel satışlarının tekrar başlaması için herkesin geri sayıma geçtiğini söylüyor. Yardımcı şöyle devam ediyor: "EPDK'dan biyodizel satma lisansımızı aldık. 33 üretici firma ile anlaşmamızı da yaptık. ÖTV'nin kaldırılması ile birlikte tekrardan istasyonlara biyodizel satışı yapmaya başlayacağız. Biyodizel mazottan daha ucuz olacağı için şimdiden talebini yaratmış durumda. Talebe yetişebilmek için de ÖTV'nin kalkacağını öngörerek stok yapmaya başladık. Örneğin günlük üretim kapasitesi 300 ton olan bir üreticim şu anda günde 50-100 ton stok yapıyor. Çok ciddi bir talep söz konusu. Şimdiden siparişleri topluyoruz. Aldığımız siparişler ayda 2 bin 500-3 bin ton biyodizel satışı yapacağımızı gösteriyor."




Hammadde olarak kullanılan kanola karaborsaya düştü

Biyodizel üretiminde hammadde olarak kullanılan kanola, pamuk, soya, ayçiçek gibi bitkiler de şu anda yok satıyor. Sektördeki firmalar Türkiye'de ciddi bir hammadde sıkıntısı yaşandığını belirtiyor. Türkiye'de soya, palm ve kanola gibi bitkilerin ithalatını yapan dört büyük ithalatçı olduğu ve bu ithalatçıların elinde şu anda ürün kalmadığı kaydediliyor. Yardımcı, "Her ithalatçı yılda ortalama 10 bin ton ürün getiriyor. Ellerindeki bütün ürünler şu anda bitmiş durumda" diyor.

Mısır, pamuk ve kanola satışı yapan Kadioğlu Tarim Ürünleri Genel Müdürü Mehmet Gökhan Atiktürk de talebin artacağını öngörerek yatırıma soyunan girişimcilerden biri. Akaryakıta gelen zamlardan sonra biyodizel üretiminde kullanılan bitkilere olan talebin patladığını belirten Atiktürk, "Bu işin hammaddesi elimizin altında. Biz bu işi niye yapmıyoruz" diyerek yatırım yapmaya karar verdiklerini belirtiyor. İlk etapta günde 5 ton üretime kapasitesine sahip bir biyodizel üretim tesisi kurmak için harekete geçtiklerini belirten Atiktürk, şöyle devam ediyor:

"Piyasadaki bütün ürünler biyodizel üretimi için toplandı. Herkes hammadde için kapımızı çalıyor. Özellikle son iki aydır talep patlaması yaşanıyor. Özellikle Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nden yoğun talep var. Sıradan vatandaş bile biodizel üretmek için 'hammadde var mı?' diye aramaya başladı. En verimli yakıtın elde edildiği kanola karaborsaya düştü. Geçen sene kanolalar elimizde kalmıştı. Bu sene ise yok satmaya başladık. Aşırı akaryakıt zamları karşısında insanlar çözüm yolu bulmaya çalışıyor."



Evde bile 8 saatte 350 litre biyodizel üretilebiliyor

* Eğer evde kendimi yakıtımı kendim üretirim diyorsanız, bunun içinde çeşitli alternatifler bulunuyor.

* Buzdolabı boyutlarındaki makine ev elektriği ile 8 saatte 350 litre biyodizel üretebiliyor. piyasadaki diğer bir alternatif ise 6 saatte 400 litre yakıt üreten makine.

* 350 litre yağın içine karıştırılan 18 litre kimyasal maddeden 350 litre biyodizel yakıt elde ediliyor.

* Bir litre biyodizel yakıtın elektrik giderleri ile birlikte 1.3 ile 1.5 YTL'ye maloluyor.

* Ticari amaçla kullanılması yasak olan makinelerin satış fiyatı 8 bin 500 YTL ile 10 in YTL arasında değişiyor.

* Makinelerin ticari amaçla kullanılması yani üretilen yakıtın satılması durumunda kişi 72 bin YTL para cezasına çarptırılıyor.



AB hammadde üretimi için Türkiye'de toprak kapatıyor

Enerji Piyayası Denetleme Kurumu'ndan bugüne kadar biyodizel üretmek için ön lisans almış firma sayısı 24. Lisans alan firmalardan biri de Çelebi Kimya. Günde 50 bin ton biyodizel üretme kapasiteleri olduğunu belirten Çelebi Kimya Danışmanı Muharrem Boğuçlu, ÖTV'nin kalkması ile birlikte üretime geçeceklerini bunun için de hazırlık yaptıklarını belirtiyor. "Biyodizele çok yüksek bir talep söz konusu. ÖTV düştüğü anda üretim kapasitemizi sonuna kadar zorlayacağız. Nakliye şirketleri, madenciler, çimento firmaları şimdiden talepte bulunmaya başladı" diyen Boğuçlu, AB ülkelerinde biyodizele sağlanan imkanların Türkiye'de de sağlanması gerektiğine dikkat çekiyor.

Boğuçlu, "Avrupa Birliği ülkelerinde çevre dostu olduğu için biyodizelin özendirilmesi için fiyat avantajı sağlanıyor. Türkiye'de de aynı şartlar geçerli olmalı. ÖTV'nin gelir olduğu düşünülüyor. Ama biyodizelin yerli tarımı destekleyici gücü göz ardı ediliyor. Türkiye toprak zengini bir ülke. AB ülkeleri biyodizel üretiminde kullanılan ürünlerin üretimi için Türkiye'de büyük bir hızla toprakları kapatıyor. Eğer ÖTV konusunda geri adım atılmazsa bir süre sonra bu bitkileri üretecek toprak da bulamayacağız" diyor. 1 dekar arazide ekilen kanoladan 350 kilogram tohum elde edildiğini belirten Boğuçlu, bu üründen elde edilen biyodizel yakıt miktarının ise 150 kilogram olduğunu söylüyor.

Kaynak:Referans