BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,73
ALTIN 2.498,39
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Keçeciler siyasetin perde arkasını anlattı

Bu kitap okurlarını Mehmet Keçeciler’le, Özal’dan Erdoğan’a siyasetin merkezine yolculuğa çıkartacak.

Abone ol

1977-2008, siyasette 31 sıcak yıl... Sağ siyasetin önemli figürlerinden Mehmet Keçeciler, çok önemli bir dönemin siyasal nirengi noktalarını kendi perspektifinden ele alıyor. Büyük bir içtenlikle anlattığı öyküler, bugünün siyasi manzarasının nasıl şekillendiğini ortaya koyuyor.

“Siyaset bir ölçüde vatan nöbetidir” diyen Mehmet Keçeciler 1977-2008 yılları arasında siyasetin merkezindeydi. Fikirlerinin iktidarda olmasını önemseyen Mehmet Keçeciler’in adının önünde ‘siyaset mühendisi’ sıfatı var. Ve o mühendis dönemin kritik olaylarını analiz ediyor:

12 Eylül 1980 darbesinin hemen öncesi, MSP’nin, 1980 darbesine gerekçe gösterilen 6 Eylül Konya mitingi... Kulislerde açıkça konuşulan darbenin gelişini gören Mehmet Keçeciler bu mitingin önlenmesi için büyük bir çaba harcamıştı ve o günleri, Süleyman Demirel’i, askeri ve darbedeki derin devlet izlerini anlatıyor bugün.

Özal’ı ikna etmek için büyük çaba harcadığı, darbe sonrasının ilk sivil partisi ANAP yılları…

ms-perde-arkasi_3boyut.jpgÖzal, ANAP’ı kurmadan önce Kenan Evren’den nasıl izin aldı? Dört eğilimi birleştirme iddiasında olan, Türkiye’nin ilk liberal eğilimli partisi ANAP nasıl kuruldu, askerle ittifak halinde miydi?

Türkiye’deki cemaatler ANAP hükümetini desteklemiş miydi? Fethullah Gülen ve cemaatinin ANAP hükümetiyle ve Turgut Özal ile ilişkileri nasıldı? 1980 darbesi sonrasında arananlar arasında olan Fethullah Gülen, Özal aracılığıyla nasıl teslim oldu? Fethullah Gülen ile Özal arasında köprü görevi gören Keçeciler anlatıyor. ANAP hükümeti ve medya arasındaki ilişki ne boyuttaydı, medya, ihalelerin içinde miydi? Özal hangi gazetecilere burs verip yurt dışına göndermişti? Mehmet Keçeciler, Özal’ın, kendisine yapılan suikast girişimiyle ilgili kulağına fısıldadığı isim hakkındaki tahmini doğrulamıyor ama yalanlamıyor da.

Ve 1993 cinayetleri… Uğur Mumcu, Adnan Kahveci, Eşref Bitlis, Üzeyir Garih’in öldürülmesi. 2 Temmuz’da Sivas, ardından yaşanan Başbağlar katliamı. HEP kurucularından Mehmet Sincar’ın öldürülmesi. Yaşananlar, adı konmamış darbe miydi?

Özal’ın ölümü… Mehmet Keçeciler yıllarca Özal’ın yakın çalışma arkadaşı olmuş bir isim ve ölümünün suikast olmadığını düşünüyor. Ve AKP’nin kozuna dönüşen 28 Şubat süreci… Mehmet Keçeciler, bu dönemi içerden anlatıyor.

1980 ve 90’lı yıllar ve 2000’ler, Türkiye’nin askeri darbe sonrasında sivilleşme ve demokratikleşme çabalarının en yoğun yaşandığı, yeni darbe ihtimallerinin gölgesinde geçen yıllar... Türkiye’nin yakın tarihine siyasetin merkezinden bir bakış.

İşte bir ‘siyaset mühendisi’nin gözünden merkez siyasetin perde arkası... Özal’dan Erdoğan’a, 12 Eylül’den 28 Şubat’a, darbe ihtimallerinin hiçbir zaman tükenmediği en tedirgin dönemlerden günümüze, Gezi olaylarına uzanan bir nehir söyleşisi.

MERKEZ SİYASETİN PERDE ARKASI

Yazar: Mehmet Keçeciler
Söyleşi:
 Hale Gönültaş
Yayınevi:
 Hayykitap