BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Abdülhamit Pasteur'a nişan göndermiş

II. Abdülhamid’in kuduz aşısını keşfeden ünlü Fransız bilim adamı Pasteur’e bir heyet göndererek para ve onur belgesi verdiği ortaya çıktı.

Abone ol

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Ölmez, Sultan II. Abdülhamid’in kuduz aşısını bulan Pasteur’e on bin frank hastane parası ve Osmanlı Devleti’nin önemli onur belgelerinden Mecidiye Nişanı göndermesinin belgelerini yayınladı.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından Yıldız Sarayı Hünkâr Salonunda Sultan II. Abdülhamid Sempozyumu düzenledi. 10 Şubat 2014’te İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamid Okur ve Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksel’in konuşmaları ile başlayan sempozyumun ilk oturumunda II. Abdülhamid ve sağlık konusu tartışıldı.

Bu oturumda konuşan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Ölmez, “II. Abdülhamid Döneminde Koruyucu Hekimlik” konulu bir bildiri sundu.

Ölmez, bildirisinde Sultan II. Abdülhamid’in sağlıkla ilgili gelişmelere büyük ilgi duyduğunu ve bu gelişmeleri çok geçmeden Osmanlı Devleti’ne getirerek uyguladığını belirtti. 

screen-shot-2014-02-11-at-4.53.43-pm.pngII. Abdülhamid’in Pasteur’e on bin frank para ve Mecidiye nişanı göndermesine dair iradesi

10 BİN FRANK PARA VE MECİDİYE NİŞANI

II. Abdülhamid’in kuduz aşısını keşfeden ünlü Fransız bilim adamı Pasteur’e bir heyet göndererek para ve onur belgesi verdiğini söyleyan Ölmez, bu konudaki padişahın iradesini arşiv çalışmaları ile ortaya çıkardığını belirtti.

Doç. Dr. Ölmez, “Padişah Pasteur’e on bin frank para gönderdi. Bu para ile o dönemde İstanbul’un iyi semtlerinde güzel bir ev alınabiliyordu. Ayrıca Pasteur’ü Osmanlı Devleti’nin itibarlı onur belgelerinden Mecidiye Nişanı ile ödüllendirdi. Bu gelişme II. Abdülhamid’in bilime ve bilim insanına verdiği önemi göstermektedir. Biz bu belgeleri arşivden çıkardık. Şimdi de kamuoyu ile paylaşıyoruz” dedi.   

AKIL HASTALARINI ZİNCİRE VURMAYA SON VERDİ



screen-shot-2014-02-11-at-4.53.51-pm.pngII. Abdülhamid’in akıl hastalarına zincir uygulamasını kaldırarak  gömlek uygulaması başlatmasına dair iradesi.

Doç. Dr. Ölmez konuşmasının devamında, II. Abdülhamid’in akıl hastalarına zincir vurulmasını kaldırdığını, zincir yerine bugünkü gibi gömlek giyilmesi uygulamasını başlattığını da belirterek, arşiv çalışmaları ile ortaya çıkardığı bu konudaki padişah iradesini de kamuoyu ile paylaştı.  

başliksiz-1.20140211165658.jpg