BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,74
ALTIN 2.492,26
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Keban Barajı yüzleri güldürüyor

Keban Baraj Gölü'nde ki su miktarının son yıllarda görülmemiş bir şekilde artmış olması yetkilileri sevindirdi.

Abone ol

Keban Baraj Gölü'ne gelen su miktarının son yıllarda görülmemiş bir miktarda artması yüzleri güldürürken, Nisan ve Mayıs aylarında su girişinin böyle devam etmesi durumunda kapak açılmasının söz konusu olabileceği belirtildi.

Mart ayı sonu itibarıyla baraj su kodunun 839.60'a yükseldiğini belirten Keban Hidroelektrik Enerji Santrali (HES) Müdürü Tahsin Yazıcı, "Son yıllarda Mart ayı itibarıyla baraj gölündeki su seviyesi hiç bu koda yükselmemişti. Tabii ki baraj gölüne gelen su miktarı bizi mutlu ediyor. Yine Mart ayı içinde 29 Mart tarihi itibarıyla yaptığımız üretim 665 milyon Kws oldu. Bu ayı 700 milyon Kws enerji üretmiş olarak tamamlayacağız. Bu yıl içinde ilk üç ayda 1.7 milyar Kws enerji üretimi gerçekleştirdik. Son yıllarda bu düzeyde enerji üretimi de gerçekleştirmemiştik" dedi.

Keban Baraj Gölü'ne gelen suyun Nisan ve Mayıs aylarında yağacak yağmur ve baraj gölünü besleyen havzadaki yüksek kesimlerde bulunan karların eriyerek gelmesi durumunda su kodunun çok daha yükselmesini beklediklerini belirten Yazıcı, "Geçmişte bir-iki kez yapılan baraj kapaklarının açılması ve su salınması işlemini bu yıl da yapabiliriz. Şu andaki su girişinin böyle devam etmesini hatta yağışlarla birlikte artmasını bekliyoruz. Bu artış baraj gölüne gelecek su miktarını arttıracak, böylesi bir tabloda da baraj kapaklarını açarak su salınması işlemini yapabiriliz" diye konuştu.

Öte yandan Keban Barajı'ndaki tribünlerin yenilenmesi ihalesine, yapılan itiraz nedeniyle başlanmadığı, Danıştay'ın yapılan itirazı değerlendirip vereceği karara göre çalışmaların yapılacağı öğrenildi. 2009 yılında yapılan ihale sonucunda Keban Barajı'ndaki tribünlerin bakım-onarım ve yenilenmesi çalışmalarının yapılacağı, bu çalışmanın uzun süreli olacağı bildirilmişti.