BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,75
ALTIN 2.494,06
HABER /  SAĞLIK

Evli erkekler daha çok sigara içiyor

Yapılan bir araştırmaya göre evli erkekler bekarlara göre daha çok sigara içiyor. Peki ya kadınlar?

Abone ol

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesince Doğu Karadeniz'de yapılan araştırmada, ''günlük sigara içenlerin'' en çok 30-39 yaş grubundaki erkekler olduğu tespit edildi.

Çalışmayı, KTÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Topbaş, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Çan, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşim Çakırbay, Yrd. Doç. Dr. Murat Karkucak ile Yrd. Doç. Dr. Erhan Çapkın gerçekleştirdi.

Sigaranın günümüzde önde gelen ölümcül hastalıkların önlenebilir nedenleri arasında ilk sırada yer aldığını ifade eden Doç. Dr. Topbaş, ''Sigara içme, uzun yıllardan beri zevk verici bir alışkanlık olarak toplumda kabul görmüş, ancak sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin ortaya çıkmasıyla birlikte dikkat çekmeye başlamıştır'' dedi.
         
10 SANİYEDE 1 KİŞİNİN YAŞAMINI YİTİRMESİNİN SEBEBİ         

Topbaş, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) sigarayı dünyanın en hızlı yayılan ve en uzun süren salgını olarak tanımladığını anımsatarak, ''DSÖ verilerine gere her 10 saniyede 1 kişi tütün ürünlerinin sonuçlarına bağlı nedenlerden hayatını kaybetmektedir'' diye konuştu.

Her yıl 500 milyar sigara üretildiğini vurgulayan Topbaş, ''Dünya çapında 1.2 milyar kişi sigara içmektedir. Sigara içenlerin büyük kısmı gelişmekte olan ülkelerde yaşamakta ve büyük kısmını erkekler oluşturmaktadır. Dünya genelini kapsayan tahminlerde erkeklerde sigara içme sıklığı yüzde 47, kadınlarda ise yüzde 12'dir'' dedi.
         
Doç. Dr. Murat Topbaş, çalışmanın Trabzon, Giresun, Rize, Artvin ve Gümüşhane merkez ve ilçelerinden toplam 6 bin 103 kişinin katılımıyla gerçekleştirildiğini, katılımcılara DSÖ ve İngiltere Sağlık Eğitim Kurumu'nun kullandığı anketi uyguladıklarını söyledi. Katılımcıların 3 bin 84'ünün (yüzde 50.5) erkek, 3 bin 19'unun ise (yüzde 49.5) kadın olduğunu belirten Topbaş, şöyle devam etti:

''Sonuçlara göre erkekler arasında sigara içme sıklığı yüzde 53.2, kadınlar arasında ise yüzde 20.4 olarak tespit edilmiştir. Kadınlar ve erkekler arasında sigara içiciliği açısından fark istatistiksel olarak anlamlıdır. Kadınlarda 20-29 yaş grubunda, erkeklerde ise 30-39 yaş grubunda günlük sigara içiciliği diğer yaş gruplarına göre anlamlı olarak yüksektir. Ayrıca lise mezunlarında, bekarlarda ve emeklilerde sigara içiciliği anlamlı düzeyde sıklıkta bulunmuştur.''

EĞİTİM DÜZEYİ YÜKSEK KADINLAR DAHA ÇOK İÇİYOR

Verilere eğitim düzeyi yönünden bakıldığında sigara kullanma alışkanlığının erkeklerde ortaokul seviyesindeyken, kadınlarda ise eğitim düzeyi yüksekokul seviyesine gelince daha da arttığının görüldüğünü ifade eden Topbaş, ''Meslek gruplarına göre ayrıştırıldığında kadınlarda emeklilerin, erkeklerde ise vasıfsız işçilerin daha çok sigara kullandığı tespit edildi. Medeni durum bakımından ele alındığında kadınlar arasında bekarların daha fazla sigara kullandığı, erkeklerde ise durumun tersine döndüğü ve evli erkeklerin daha çok sigara kullandığı belirlendi'' diye konuştu.

Topbaş, Türk toplumunda erkeklerin kadınlardan daha fazla sigara içtiğinin bilindiğini anımsatarak, ''Çalışmamızda da erkeklerde sigara içme sıklığı kadınların birkaç katıdır. Türkiye'de yapılmış diğer çalışmalardaki sonuçlar da bu yöndedir. Ancak kadınlarda eğitim düzeyi arttıkça sigara içme sıklığının artması da dikkat çekici'' dedi.