BIST 10.276
DOLAR 32,27
EURO 34,81
ALTIN 2.409,99
HABER /  GÜNCEL

KCK iddianamesinde çarpıcı detaylar

PKK'nın şehir yapılanması olarak kamuoyuna lanse edilen KCK'ya ilişkin hazırlanan iddianame kabul edildi.

Abone ol

İstanbul Özel Yetkili 15. Ağır Ceza Mahkemesi, 2400 sayfalık KCK iddianamesini kabul etti. Örgüt şemasının en üstünde Murat Karayılan yer alıyor. Sanıklardan Büşra Ersanlı için 22.5 yıl, Ragıp Zarakolu için 15 yıl hapis cezası istendi. İddianamede 147'si tutuklu 193 sanık yer alıyor.

İDDİANAMENİN TAM METNİ İÇİN TIKLAYIN!..

KCK ŞEMASI

Şemada ‘PKK/KCK Öderliği’ başlığı altında Abdullah Öcalan’ın adı yer aldı. Öcalan’ın ardından ‘Yürütme’ başlığı altında ise Murat Karayılan ismi bulunuyor. Karayılan’dan sonra ise Sabri Ok geliyor.

KİLİT İSİM ALİ DURÇ

Kabul edilen KCK iddianamesinin bir numaralı sanığı Ali Durç olarak belirtiliyor. Kandil ile İmralı arasında köprü olan Durç, kırsaldan gelen talimatları kent yapılarına ileten en kritik isim.

Durç'un ayrıca Demokratik Yurtsever Gençlik (DYG) olarak bilinen PKK'nın gençlik yapılanmasının İstanbul'da gerçekleştirdiği molotoflu eylemlerin talimatlarını verdiği ve finansmanını sağladığı da iddia ediliyor.

KCK operasyonlarının ardından sırra kadem basan ve Kandil'e kaçtığı sanılan Durç, Nihat Oğraş ve Kudbettin Yazbaşı ile KCK Yürütme Kurulu'nun 3 üyesinden biri.

ERSANLI'NIN EVİNDE TALİMAT MEKTUBU

KCK tutuklusu Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın evindeki aramada, PKK'nın dağ kadrosundan şehirdeki militanlarına gönderdiği talimat mektubunun ele geçirildiği belirtildi. Mektubun Murat Karayılan tarafından Nihat Oğraş'a gönderildiği kaydedildi. Milletvekili seçimleri öncesinde seçim çalışmalarına yönelik Kandil'in istediklerinin yer aldığı mektuptaki talepler doğrultusunda Oğraş'ın da bir metin hazırlayıp bedewi-arap@ hotmail.com adresinden, BDP ve KCK'daki belirli düzeyde bulunan yöneticilere yine e-mail ile ilettiği saptandı.

KENT MECLİSLERİNİN YÜZDE 85'İ BDP'Lİ

Soruşturma dosyasında KCK ile BDP'nin iç içe geçtiğine dair delillerde yer alıyor. BDP İl Başkanlığı'ndaki toplantılara yönelik ortam dinlemesine İstanbul sorumlusu olduğu iddia edilen Mümtaz Aydeniz'in milletvekillerini yemin etmeye çağırdığı takıldı. Kent meclislerinde BDP'ye yüzde 40 kontenjan verildiği, ancak bunun yüzde 85'e ulaştığı eleştirisi de dinlemede tespit edildi. Savcılığın, BDP ve KCK'nın iç içe girdiği gerekçesiyle Yargıtay Başsavcılığı'na dosyanın bir örneğini gönderdiği kaydedildi.

ERSANLI 128. SIRADA SANIK

2400 sayfalık iddianamede Prof. Büşra Ersanlı 128. sırada sanık olarak yer aldı.

Ersanlı’nın PKK/KCK terör örgütünün içerisinde faaliyet yürüttüğünün belirtildiği iddianemede, Ersanlı hakkında, “Bu kapsamda PKK/KCK terör örgütünün dağ kamplarındaki silahlı militanlarına verilen örgütsel eğitimin benzerinin şehir merkezlerinde Barış ve Demokrasi Partisi tarafından açılan Siyaset Akademilerinde verildiği, şüpheli Emine Büşra’nın Türkiye’deki bütün Siyaset Akademilerinin kuruluş ve işleyişinde görev alarak söz konusu akademilerin organizasyonunu sağladığı, ders verecek öğretim görevlileri temin ettiği gibi okutulacak kitaplara ilişkin olarak da yoğun gayret içerisinde olduğu" iddiaları yer aldı

"TERÖR ÖRGÜTÜNÜN HİYERARŞİSİ İÇİNDE DEĞİL"

2400 sayfalık iddianamede yayıncı Ragıp Zarakolu ise 129. sırada sanık olarak yer aldı.

KCK iddianamesinde yayıncı Ragıp Zarakolu’nun terör örgütünün hiyerarşisi içerisinde yer almamakla birlikte bilerek ve isteyerek terör örgütüne yardım ettiği anlatıldı. Şüphelinin konumu gereği akademinin terör örgütünün eğitim yuvası olduğunu algılamamasının akıl ve mantıkla çeliştiği kaydedildi.

"ZARAKOLU DA SİYASET AKAMEDEMİSİ’NDE DERS VERDİ"

İddianamede, Zarakolu’nun KCK terör örgütünün şehir merkezindeki yapılanmalarına ve dağ kadrosuna eleman yetiştirme merkezi gibi işlev gören siyaset akademisinde ders verdiği anlatıldı.

"EĞİTİM FAALİYETİ OLARAK GÖRÜLEMEZ"

Bu faaliyetin yalnızca bir eğitim faaliyeti olarak görülemeyeceği kaydedilen iddianamede, sınıflarda ve koridorlarda terör örgütünün ölen ve halen yaşayan militanlarına ilişkin fotoğraflar ve örgütün elebaşısı Abdullah Öcalan’ın posterleri bulunduğu ifade edildi. Aynı zamanda sözde birleşik bağımsız Kürdistan’a ilişkin bayrak asılı olduğu vurgulanan iddianamede böyle bir mekanın normal bir eğitim yuvası gibi kabul edilemeyeceği kaydedildi.

"ZARAKOLU’NUN YASADIŞI FAALİYETLERDEN HABERDAR OLMAMASI DÜŞÜNÜLEMEZ"

İddianamede, “Gizli tanık ve şüphelilerin ifadelerinde derslerin terör örgütünün ideolojik eğitimi şeklinde verildiği, eğitim programının Kuzey Irak’ta bulunan kamplardan farklı olmadığı, derslerde örgüt lideri hükümlü Öcalan’ın haftalık görüşme notlarının ve örgüt yöneticilerinden Karayılan’ın notlarının okunduğu beyanı karşısında, şüpheli Ragıp Zarakolu gibi araştırmacı bir şahsın yapılan yasa dışı faaliyetlerden haberdar olmadığının düşünülemeyeceği, yapılan faaliyet her ne kadar ders vermek gibi insani ve masum bir faaliyet olarak gözükse de, bu eylemin terör örgütünün eleman ve lojistik ihtiyacını karşıladığı." denildi.

"ELEMAN YETİŞTİRİLMESİNE KATKIDA BULUNDU"

Ragıp Zarakolu’nun terör örgütünün dağ kadrosuna silahlı militan ve şehir merkezlerindeki hücrelerine eleman yetiştirilmesine katkıda bulunduğunun vurgulandığı iddianamede, şüphelinin siyaset akademilerine bir katkısının da tam anlamıyla terör yuvası olan bu kurumları legalleştirme şeklinde olduğu ileri sürüldü