BIST 10.267
DOLAR 32,29
EURO 34,82
ALTIN 2.411,90
HABER /  GÜNCEL

Darbe söylentisiyle kapanan mikro bloglar açıldı

Çin'de darbe söylentilerinin saman alevi gibi yayılması üzerine üç gün önce kısmi engelleme konan Twitter benzeri mini mesaj siteleri yeniden açıldı.

Abone ol

Çin ülkenin en büyük internet mikro blog ya da mini mesaj sitelerine getirdiği yasakları üç gün sonra kısmen kaldırmaya başladı.

Üç gündür erişimi kısmen engellenen twitter benzeri en büyük iki internet mikro blog sitesi yeniden açıldı.

Pekin'de bir darbe söylentisinin hızla yaygınlaşmaya başlaması üzerine, başkalarının tweetlerine cevap yazma, yorum yapma erişimi engellenmişti.

Twitter'in Çin versiyonunu sunan Sina ve Tencent şirketleri tarafından sunulan en büyük iki mikro blog sitesinde kısmi engelleme Cumartesi sabahı başlamıştı.

Şirketler sitelerin Salı sabahı yeniden tam hizmete geçeceğini duyurmuştu ve bu gerçekleşti.

Fakat, sitelere erişimin amacına ulaştığı yani darbe söylentilerini durdurduğu söylenemez.

Yasaklar kaldırılır kaldırılmaz ilk yorumlardan biri "Gerçeklerin üzeri kapatıldığı için söylentilerin yayılması kaçınılmaz" oldu.

Bir başkası ise "Çin söylentiler ülkesi çünkü özgür bir basın ve şeffaf bir sistem yok. Bu da insanları dedikoduya, söylentiye cezbediyor" yazdı.

Başka önlemler

Çin yetkilileri darbe söylentileri karşısında mikro blogların engellenmesi dışında önlemlere de başvurdu.

Toplam 16 internet sitesi kapatıldı ve 6 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Cumartesi günü Komünist Parti'nin yayın organı Halkın Günlüğü gazetesinin başyazısında internetteki sohbetler hakkındaki resmi görüşlere yer verildi.

Yazıda "İnternet, söylentileri yalanları doğru gibi sunup spekülasyonu gerçeğe çeviriyor" dendi.

Siyasi kriz

Söylentilerin bu kadar hızla yayılması ve bir çok insanı ikna edebilmesinin ardında Çin'in şu anda bir siyasi krizden geçiyor oluşunun da payı var.

İktidardaki Komünist Parti'nin 10 yılda bir gerçekleştirdiği yönetim değişimi bu yıl yapılıyor ve kimlerin yükseleceği konusunda bir mücadele yaşanıyor.

Partinin Çongking bölgesindeki eski lideri Bo Şilay, liderlik için adı geçen isimlerden olmasına rağmen geçen ay gerekçe gösterilmeksizin görevden alındı.