BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,58
ALTIN 2.385,45
HABER /  GÜNCEL

KCK davasında 'anadilde savunma' tartışması

KCK operasyonları kapsamında çoğu avukat 50 sanığın yargılandığı davanın bugün görülen duruşmasında anadil tartışması yaşandı.

Abone ol

Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) operasyonları kapsamında çoğu avukat 50 sanığın yargılandığı davanın bugün görülen duruşmasında anadil tartışması yaşandı.

Sanık avukatlar, içinde ana dilde savunma ile ilgili düzenlemenin bulunduğu yasa tasarısının Meclis’e geleceğini söyledi. Avukatlar mahkemenin bunu değerlendirmesini ve anadilde savunma taleplerinin kabul edilmesini istediler.

Tahliyenin çıkmadığı davada, Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci Kürtçe savunma taleplerini reddetti. Radikal gazetesinin haberine göre, Ekinci, “Hiçbir hakim Türkçe bilmeyen birini, zorla Türkçe konuşturmaz. Hiçbir hakim bu kadar zalim olamaz. Kimse kimseyi Türkçe bilmiyorsa eğer, Türkçe savunma yapmaya zorlayamaz. Bu zulüm olur,” dedi.

Ekinci aynı zamanda, Kürtçe bilmeyenlere de “Kürtçe konuş” diye baskı yapıldığını fark ettiklerini, bunun da “zulüm” olduğunu söyledi.

Silivri Yerleşkesi’nde görülen ve aralarında Abdullah Öcalan’ın avukatlarının da bulunduğu sanıkların yargılandığı dava 3 Ocak 2013’e ertelendi.

46’sı avukat olmak üzere 50 kişi 22 Kasım 2011’de düzenlenen operasyonla gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Kamuoyunda KCK avukatlar davası olarak bilinen davanın ilk duruşması 16 Temmuz 2012’de yapılmış ve üç gün sürmüştü.