BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,58
ALTIN 2.381,14
HABER /  DÜNYA

Kosova müzakereler için umutlu!

Kosova Başbakanı Haşim Taci, Brüksel'de yapılacak müzakereler için umutlu konuştu.

Abone ol
Kosova Başbakanı Haşim Taçi, yarın Brüksel'de Sırbistan'la yapılacak görüşmeler konusunda iyimser olduğunu ifade ederek, "Müzakerelerin iyi sonuç vereceğine ve böylelikle Kosova'yı halen tanımayan AB ülkelerinin de bizi tanıyacağına inanıyorum" dedi.
 
Resmi ziyaret için Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de bulunan Haşim Taçi, Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtladı.
 
Haşim Taçi, Kosova ve Sırbistan arasında yarın yapılacak görüşmelere ilişkin soru üzerine, bu konuda iyimser olduğunu söyledi. Sırbistan'la müzakerelerin iyi sonuç vereceği ve böylelikle Kosova'yı halen tanımayan 5 AB üyesi ülkenin de Kosova'yı tanıyacağına inandığını dile getiren Taçi, öncelikle son iki yıl içerisinde Sırbistan'la anlaşmaya varılan konuların yürürlüğe girmesi gerektiğini belirtti.
 
"Öncelikle komşular arası işbirliğine önem verilmesi ve iki ülke arasında Sırbistan'ın kurduğu Miloşeviç döneminin kalıntıları olarak görülen paralel güvenlik altyapılarının kaldırılması gerekiyor" diyen Taçi, Kosova'da halen kayıp olan bin 800 Arnavut konusunun açıklığa kavuşturulması, Sırbistan'ın bu kayıpların bulunmasıyla ilgili çalışma yapması gerektiğini ifade etti. Taçi, "Aileleri onların yerlerini bilme hakkına sahip" dedi.
 
Sırbistan'ın hiçbir şekilde Kosova sorununu kendi başına çözme hakkı olmadığını belirten Taçi, hazırlanacak yeni planın Avrupa'ya uygun olması gerektiğini, sorunu ancak böyle çözebileceklerini söyledi.
 
Kosova Başbakanı Taçi, Hırvatistan ziyaretinin ardından AB Komisyonu Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton gözetiminde yapılacak Sırbistan-Kosova görüşmeleri için Brüksel'e gidecek. Görüşmelerde Sırbistan heyetine Başbakan İvitsa Daçiç başkanlık edecek.
 
Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç, Belgrad ile Priştine arasında bir süredir yapılmayan görüşmelerin 7 Kasım'da yeniden başlayacağını açıklamıştı.
 
Sırbistan ve bağımsızlığını 2008'de ilan eden Kosova arasındaki görüşmeler, Sırbistan seçimlerinden milliyetçi koalisyonun zaferle çıkmasının ardından kesilmişti. Kosova'yı tanımayacağını açıklayan yeni Sırbistan hükümeti, bir taraftan da Sırbistan'ın AB üyeliği hedefinden vazgeçeceği yönündeki endişeleri gidermeye çalışıyor. 
 
AB, Sırbistan'ın Kosova'yı tanımasını Belgrad'ın AB ile katılım görüşmelerinde bir koşul olarak öne sürmüyor ancak Sırbistan ile Kosova arasındami ilişkilerin geliştirilmesi için ısrar ediyor.