BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.441,88
HABER /  DÜNYA

ABD Başkanlık seçiminde kim önde?

Başkanlıkt yarışında oy verme işlemi sürüyor. Obama erken oy kullandı. Seçimler kritik bir çizgide sürüyor. Aradaki fark çok az.

Abone ol

Milyonlarca Amerikalı başkanlık seçimi için bugün sandık başında. Yoklamalar Demokrat Başkan Barack Obama ile Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney arasındaki yarışın son ana kadar başa baş geçeceğine işaret ediyor. Zira arada sadece 3 puanlık bir fark görülüyor.

Neredeyse iki yıl önce başlayan başkanlık seçimi kampanyasının maliyeti toplam 2 milyar doları


OBAMA GİZLİ MÜSLÜMAN ROMNEY MORMON


ABD'de büyük gün gelip çattı. Amerika yeni başkanını seçmek için bugün sandık başına gidiyor. Obama karınların gönlünü çelerken, Romney yaşlılardan oy alacak gibi görünüyor. İki liderin öne çıkan yönleri ise dini inanışları...

Obama "Gizli Müslüman" iddialarına muhatap olurken, Romney de "Mormon" inancı nedeniyle kuşkulu bulunuyor.

23901.jpg

aşıyor. 

Sonuçların Türkiye saati ile yarın, sabah saatlerinde belli olması bekleniyor.  Sandıklar doğu eyaletlerinde Türkiye saatiyle Çarşamba sabahı 02.00 sularında kapanmaya başlıyor ve sonucun bundan beş saat kadar sonra belli olabileceği sanılıyor.

OBAMA ÇOK KÜÇÜK FARKLA ÖNDE

Yoklamalar yarışın son ana kadar başa baş göründüğüne ama Başkan Obama'nın kritik eyaletlerde küçük bir farkla önde olduğuna işaret ediyor.

Washington Post/ABC News ve Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan iki ayrı kamuoyu yoklaması da Başkan Obama'ya rakibi karşısında 3 puanlık bir avantaj verdi.

30 MİLYON ABD'Lİ ERKEN OY KULLANDI

30'u aşkın eyalette 30 milyona yakın Amerikalı oylarını erken kullandı. İlk oylar New Hampshire eyaletinin Dixville Notch adlı küçük köyünde kullanıldı ve oylamanın tamamlanmasıyla sandık kapanarak sayım yapıldı. İlk sandıktan Obama ve Romney'e 5'er oy çıktı. 

OBAMA DA ERKEN OY KULLANDI

Başkan Obama oyunu kendi eyaleti Chicago'da "erken oy" usulüyle kullandı. Romney'in ise oyunu bugünün ilerleyen saatlerinde Massachusetts'e bağlı Belmont'da kullanması bekleniyor.

obamanin-yuzugu.jpg

ABD SEÇİM SİSTEMİ

Seçim sistemi "Seçici Kurul" yöntemiyle işliyor. Her eyalete kabaca nüfusuyla orantılı delege kotası veriliyor. Bir eyalette en fazla oyu alan aday, oradaki tüm delegelerin oylarını kazanmış sayılıyor. Sonuçta başkanı Seçici Kurul oyları belirliyor. 270 seçici kurul üyesinin oyunu alan aday başkan oluyor.

Bu sistem büyük nüfuslu eyaletlerin de sonuçta belirleyici olmasını getiriyor. Seçimde ayrıca eyaletlerin bazılarının valileri, 100 üyeli Senato'nun üçte biri ve 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı da belirlenecek. Yoklamalar Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi'nde, Demokratların ise Senato'daki hakimiyetlerini sürdürebileceklerine işaret ediyor.

LİDERLERİN OHİO'DAKİ SON MESAJLARI

obama-mi-romney-mi-daha-iyi.jpg


Adaylar kampanyanın son günü olan dünü yoğun geçirdiler ve mücadelede belirleyici olacak Ohio, Florida, Iowa ve Virginia eyaletlerini gezdiler.

Romney son konuşmalarında Obama'nın dört yıllık hizmetini eleştirmeye devam etti ve verdiği istatistiklerle başkanın Amerikan ekonomisini 1929'daki büyük bunalımdan bu yana içine girdiği en büyük krizden çıkarmayı başaramadığını savundu. Romney "Yorgunluktan yorulduysanız gerçek tıklayın değişime oy verin" diyerek kendisini değişimin adayı olarak sundu.

Obama ise son mitinglerinde müzisyenler Bruce Springsteen ve rapçı Jay-Z ile sahne aldı.
Başkan Obama tıklayın ekonominin hala tam olarak canlanmadığını kabul etmekle birlikte "daha tamamlayacağımız işler var. Başladığımız işi bitireceğiz" diye konuştu.

HUKUK SAVAŞI ÇIKABİLİR

Yorumcular sonuçların son derece yakın olacağını tahmin ederken, her iki adayın avukatları da sonuçlara itiraz için şimdiden hazırlanıyor. Sonuçlar özellikle kritik eyalet Ohio'da tartışmalı olabilir.
Mitt Romney bugün Pittsburgh, Pennsylvania ve Ohio'da toplantılara katıldıktan sonra seçim gecesini Boston'daki bir mitingde geçirecek. Barack Obama ise seçim sonuçlarını Chicago'daki bir konferans salonunda izleyecek.