BIST 10.046
DOLAR 32,52
EURO 34,77
ALTIN 2.398,39
HABER /  GÜNCEL

ABD'de seçim günü: Orta batı düğümü

Yeni ABD Başkanı'nın belirleneceği seçimlerin yapıldığı gün içinde dahi, rakip kamplar orta batıda eyaletlerine yükleniyor. Yoklamalara göre, Obama ile Romney başa baş gidiyor.

Abone ol

Yeni ABD Başkanı'nın belirleneceği seçimlerin yapıldığı gün içinde dahi, rakip kamplar orta batıdaki eyaletlerde hakimiyet sağlama çabasını sürdürüyor.

Yoklamalar, burun farkıyla önde görülen Demokrat Başkan Barack Obama ile Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney arasındaki yarışın son ana kadar başa baş geçeceğine işaret ediyor.

Sandıklar doğu eyaletlerinde Türkiye saatiyle Çarşamba sabahı 01.00 sularında kapanmaya başlıyor ve ileriki saatlerde sonuçların belirginleşmesi bekleniyor.

Oy oranlarının çok yakın görünmesi nedeniyle, seçimlere katılım oranı sonuç üzerinde belirleyici olabilir.

İlk sandıktan beraberlik çıktı

Romney, seçim gününü kilit öneme sahip olan Ohio eyaletinde geçirdi.

Obama'nın sağ kolu Başkan Yardımcısı Joe Biden da bu eyaletteki Cleveland kentine sürpriz bir ziyarette bulundu.

Neredeyse iki yıl önce başlayan başkanlık seçimi kampanyasının maliyeti toplam 2 milyar doları aşıyor.

Yoklamalar yarışın son ana kadar başa baş göründüğüne ama Başkan Obama'nın kritik eyaletlerde küçük bir farkla önde olduğuna işaret ediyor.

Washington Post/ABC News ve Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan iki ayrı kamuoyu yoklaması da Başkan Obama'ya rakibi karşısında 3 puanlık bir avantaj verdi.

30'u aşkın eyalette 30 milyona yakın Amerikalı oylarını erken kullandı. 2008 başkanlık seçimlerinde oy kullananların sayısı 130 milyonun biraz üzerindeydi.

İlk oylar New Hampshire eyaletinin Dixville Notch adlı küçük köyünde kullanıldı ve oylamanın tamamlanmasıyla sandık kapanarak sayım yapıldı. İlk sandıktan Obama ve Romney'e 5'er oy çıktı.

Görüşlerinizi paylaşmak ister misiniz?

Son mesajlar

Adaylar kampanyanın son günü olan dünü yoğun geçirdiler ve mücadelede belirleyici olacak Ohio, Florida, Iowa ve Virginia eyaletlerini gezdiler.

Romney son konuşmalarında Obama'nın dört yıllık hizmetini eleştirmeye devam etti ve verdiği istatistiklerle başkanın Amerikan ekonomisini 1929'daki büyük bunalımdan bu yana içine girdiği en büyük krizden çıkarmayı başaramadığını savundu.

Romney, Virginia'daki konuşmasında, "Yorgunluktan yorulduysanız gerçekdeğişime oy verin" diyerek kendisini değişimin adayı olarak sundu.

Obama ise son mitinglerinde müzisyenler Bruce Springsteen ve rapçı Jay-Z ile sahne aldı.

Başkan Obamaekonominin hâlâ tam olarak canlanmadığınıkabul etmekle birlikte "Daha tamamlayacağımız işler var. Başladığımız işi bitireceğiz" diye konuştu.

Hukuk savaşı kaygısı

Yorumcular sonuçların son derece yakın olacağını tahmin ederken, her iki adayın hukukçu ekipleri de sonuçlara itiraz için şimdiden hazırlanıyor.

Sonuçlar özellikle kritik eyalet Ohio'da tartışmalı olabilir.

Seçim sonuçlarını Boston'da takip edeceği açıklanan Romney, seçim günü Ohio'nun Cleveland kentindeki bir toplantıya katıldı. Oradan da Pennsylvania eyaletinin Pittsburgh şehrine geçti.

Obama ise Chicago'da zafer gösterisine hazırlanıyor.

Hedef 270 seçici kurul oyu

Başkan Obama oyunu geçen ay kendi eyaleti Chicago'da "erken oy" usulüyle kullanmıştı.

Romney ise yerel saatle 09.00 Massachusetts'te gittiği sandık başında, "çok iyi hissettiğini" söyledi.

Seçim sistemi "Seçici Kurul" yöntemiyle işliyor. Her eyalete kabaca nüfusuyla orantılı delege kotası veriliyor. Bir eyalette en fazla oyu alan aday, oradaki tüm delegelerin oylarını kazanmış sayılıyor.

Sonuçta başkanı Seçici Kurul oyları belirliyor. 270 seçici kurul üyesinin oyunu alan aday başkan oluyor.

Bu sistem büyük nüfuslu eyaletlerin sonuçta belirleyici olmasını getiriyor.

Seçimde ayrıca eyaletlerin bazılarının valileri, 100 üyeli Senato'nun üçte biri ve 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı da belirlenecek.

Yoklamalar Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi'nde, Demokratların ise Senato'daki hakimiyetlerini sürdürebileceklerine işaret ediyor.

Seçim gecesi eyalet eyalet tüm sonuçları anında BBC Türkçe'den izleyebilirsiniz.