BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Kaynaktan derin analiz

Emekli MİT'çi Mahir Kaynak kapatılmanın arkasında yatan gerçekleri açıkladı. Güneydoğu elden gidiyor mu? Derin analiz:

Abone ol

Emekli MİT personeli Prof. Dr. Mahir Kaynak "Ak Parti kapatılılırsa Güneydoğu'yu kaybederiz" dedi. Kanal A'da yayınlanan Görüş Farkı programınına katılan Kaynak kapatma davasını şöyle değerlendirdi.

HÜKÜMET DEVAM EDER

Parti kapatıldığında siyasi iktidarda herhangi bir değişiklik olmaz. Çünkü 340 milletvekiline sahip bir iktidar gücünün bir kısmını yasaklı yapsanız dahi, kalanlar hükümet kurma potansiyellerini devam edebileceklerdir.

HEDEF ERDOĞAN

Burada bir nokta hedef var. O hedef de Tayyip Erdoğan. Birisi onu liderlikten uzaklaştırarak tasfiye etmek istiyor. Lider değiştiğinde partinin rotası daha rahat değişebilir. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün adı her ne kadar siyasi yasaklılar arasında ismi geçse de bundan etkilenmeyecektir.

GÜL MANEVİ LİDER OLACAK

Tayyip Bey'in yokluğunda parti Gül’ün manevi şahsında bütünleşecektir. Rahmetli Turgut Özal’dan sonra Mesut Yılmaz başkanlığındaki ANAP’ın durumu bunu gösterir.

OPERASYONUN SEBEBİ AB

Bugünkü operasyon Tayyip Beyin, AB ile ilişkilerinin soğuması sürecine denk geldi. Tayyip Bey giderek AB ile ilişkilerini koparma noktasına gidiyor. AB’yi en çok savunan Abdullah Gül’ün liderliği bunun için en iyi çözüm olarak görülüyor. Bu Amerika’ya yaklaşan ve askerle arasındaki anlaşmazlıkları gideren ama AB’den uzaklaşan bir Ak Parti’ye karşı yapılmış müdahale.

GÜL'LE ERDOĞAN FARKLI DÜŞÜNÜYOR

Başbakan Erdoğan kabineyi ve hükümetin politikalarını hazır buldu. Deniz Baykal, yasaklı olan Tayyip Beyin milletvekili olmasını sağlamasındaki amaç da Abdullah Gül başbakanlığındaki hükümetin AB doğrultusunda gerçekleştirdikleri politikalara karşı olmalarındandır.  Genelde politikayı ideoloji olarak algıladığımız için bu farkı anlayamayız. İki insan aynı ideolojide ise fark yoktur deriz. Turgut Özal ile Mesut Yılmaz da aynı ideolojiye sahip olmakla birlikte farklı politikalar uyguladılar. Abdullah Gül, Türkiye’ye küreselci ekonomik politikaları getiren, Türkiye ile AB’nin bütünleşmesi yönündeki politikaların mimarıdır.

KAPATILIRSA GÜNEYDOĞU'YU KAYBEDERİZ

Kapatılma durumunda Güneydoğu’daki durum son derece problemli hale gelir. Güneydoğu’da halkın oy verdiği iki parti Ak Parti ve DTP kapatılırsa halkı yeraltına yönlendirirler. Türkiye, Güneydoğu’yu kaybedebilir. Bu durum Avrupa’nın Türkiye’ye olan bakışaçısında bir aykırılık arz etmez. ABD’nin ise Türkiye’de bir Kürdistan projesi yok. Kuzey Irak’ta bir Kürdistan kurduktan sonra bunu Türkiye’nin himayesine bırakmak istiyor. Bu politika Turgut Özal’dan bu yana devam etmektedir.

TAYYİP ERDOĞAN BİTER

CHP, Tayyip Beyin siyasi yasaklılığını kaldırmamış olsaydı mecliste olmadığından unutulup gidecekti. Aynı şekilde siyasi yasaklı olacak bir Tayyip Erdoğan da unutulacaktır.

CHP, AK PARTİ İLE UZLAŞACAK

CHP, Ak Parti ile uzlaşacaktır. Uzlaşma karşılığında CHP, Ak Parti’den tavizler koparacaktır. Başörtüsü için Anayasa’da yapılacak değişiklikten vazgeçirilerek, bu değişikliğe gerek kalmadan üniversitede başörtüsü serbest bırakılacaktır. Ak Parti’nin “laiklik karşıtı” görüntüsü de bu uzlaşma zemininde düzelmiş olacak.

OPERASYONUN ARKASINDA KİMLER VAR?

Türkiye’nin dünya üzerindeki konumu ile ilgili ciddi değişiklik olduğunu iddia ediyorum. Bu değişiklik ise büyük güçleri ilgilendirir. ABD de bu operasyon karşısında bigane kalamaz.

REFERANDUM KARIŞIKLIK YARATIR

Anayasa değişikliğini referanduma götürmek ürkiye’de bir çatışma yaratır. Bunu kimsenin göze alacağını da zannetmiyorum. Görebildiğim kadarıyla CHP ve Ak Parti anlaşacak, böylece Türkiye’de büyük bir gerginliğin ortaya çıkmasını engelleyeceklerdir.