BIST 10.677
DOLAR 32,23
EURO 34,96
ALTIN 2.418,77
HABER /  EKONOMİ

Ürküten kriz tarifi

Dünyayı kasıp kavuran finansal kriz Türkiye'yi vurmaya başladı. Denizbank'tan elen yorum iç karartıcı.

Abone ol Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, "Öyle tahmin ediyorum ki ekonomide hala aşağı doğru bir gidiş var ve orada da epeyce bir gideceğiz" dedi.

Ikon Events ve Akın Nalça Modular Spaces tarafından 24-25 Mayıs 2008 tarihlerinde Bodrum'da düzenlenecek Investate'08 Türkiye Sahilleri Emlak Yatırım Buluşmasının tanıtım toplantısında konuşan Ateş, tutsat yasası kanunlaştıktan sonra tutsata dayalı finansmanın giderek arttığını, ancak halen 22-23 milyar dolar seviyesi ile GSMH'nın yüzde 3'üne karşılık gelen bu oranın, gelişmiş ülkelerde yüzde 40-50 seviyelerinde bulunduğunu kaydetti.

Toplantı sırasında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ateş, dünyadaki ekonomik dalgalanmalar konusunda "Öyle tahmin ediyorum ki ekonomide hala aşağı doğru bir gidiş var ve orada da epeyce bir gideceğiz. Yani 1996 ve 2000 krizlerinde olduğu gibi aşağı vurup yükselen bir V şeklinde değil de dibe vurduktan sonra bir süre oralarda yol alacak L şeklinde olacak gibi görünüyor" dedi.

Ateş, Türk ekonomisinin bundan etkilenmesinin kaçınılmaz olduğunu, ancak Türkiye'nin bu sürece tutsat piyasasının emekleme aşamasında olduğu bir aşamada yakalandığını belirtirken, "Herkes planlarını ona göre yapar. Dünyada da bu regülasyonlar yeniden gözden geçiyor. Herkes risk yönetim sistemlerini yeniden değerlendiriyor. Dolayısıyla Türkiye bu tür bir sorunla karşılaşmadan tedbirini alma şansına sahip olacak'' dedi.

Enflasyonun bu sene için hedeflenen yüzde 4'ler seviyesine düşürülmesinin çok mümkün görülmediğini ve seneyi yüzde 8-9 bandında bitireceğini düşündüğünü aktaran Ateş, "Bunun yanı sıra büyüme hedefi de iddialı bu yıl için. Dünya küçülürken biz programda yazılan yüzde 5,5'te büyüyemeyeceğiz gibi duruyor. Yüzde 3-4 arası bir büyüme bence yine başarıdır" şeklinde konuştu.

Ateş, bankacılıkta kredi hacminin azalmadığını ancak dünyada likiditenin azaldığı bir ortamda geçtiğimiz yıllardaki yüzde 20-30'un üzerindeki büyümeleri görmeyi beklememek gerektiğini ifade etti.

Bankacılığın bu sene hacimden çok karlarıyla ilgili olacağını söyleyen Ateş, "Sürümden kazanma dönemi değil. Kaynak pahalı olduğu için onu herkes öpe koklaya satacak, değerlendirecek" dedi.

Ateş, konut faizlerinin yüzde 1'in altına düşmesi konusunda ise üç önemli parametrenin 'enflasyonun düşmesi, kaynağın bollaşması ve risk priminin durumu' olduğunu ve her ikisinde de olumlu gelişme gözlenmediğini belirterek, "Verimliliği, düşük enflasyonu, sağlıklı ekonomiyi ve düşük risk primini hem siyasi hem ekonomik bakımdan yakalamadığınız takdirde, yüzde 1'ler şu an için hayal. Şimdi 1,50'ler seviyesinde. 'Burada kalırsa iyidir' diyorum" görüşünü aktardı.