BIST 10.277
DOLAR 32,29
EURO 34,80
ALTIN 2.393,24
HABER /  GÜNCEL

Kayıp tablolar bakın nereden çıktı?

Ankara’daki Resim Heykel Müzesinde yaşanan soygunun ardından kayıp olduğu açıklanan tablolar ortaya çıktı.

Abone ol

Ankara’daki Resim Heykel Müzesinde yaşanan soygunun ardından, bazı tabloların da kayıp olduğunun anlaşılması üzerine başlatılan soruşturmada, 277 değerli tablonun, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında olduğu belirlendi. Tablolardan 96’sı, Cumhurbaşkanlığı köşkünde, 49’u ise Milli İstihbarat Teşkilatında çıktı.

Bakanlık müfettişleri tarafından yapılan inceleme sonucu Kültür Turizm Bakanlığı envanterinde bulunan ve 1980’den sonra Resim Heykel Müzesi kolleksiyonundan çeşitli kamu kuruluşlarına gönderilip, geri alınamayan ve bir bölümü de kaybolan eserlerin verildiği yerler şöyle:

Cumhurbaşkanlığı 96

Başbakanlık 8

Dışişleri 34

Anayasa Mahkemesi 3

MİT 48,

Devlet Tiyatroları 1

Ziraat Bankası 10

Milli Kütüphane 2

Kültür ve Turizm Bakanlığı 65

‘’YERİNİ SAĞLAMLAŞTIRMAK İÇİN’’

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, müzenin 2 Nisan 1980’de açıldığını ve 12 Eylül’de de darbe olduğunu hatırlatarak ‘’O dönemde devletin üst makamlarına gelmiş olanlara, devletin zenginliklerine armağan etmek yerini sağlamlaştırmanın temel yollarından biri olmuş, tablolar onların makam odalarını süslesinler diye gönderilmiş” dedi.

Kültür Bakanlığı tarafından 1980 yılından itibaren birçok kuruma gönderilen değerli tablolar geri dönmedi. Bazıları ise ilgili bakanlık ve kurulular tarafından kendi envanterlerine geçirildi. Bakanlık çok sayıdaki sanat eserinden ancak 120’sini geri alabildi. Bazıları bulunamadı, bazıları ise geri verilmedi.