BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Kartta kim ne ödeyecek !

Kredi kartı borçu olanlar için yeni bir dönem açıldı. İşte borcu olanlar ve ödeyecekleri miktar !

Abone ol

Yeni Kredi Kartı Yasası, kartzedeler arasında bayram havası estirdi.Star gazetesinin bugünki sayısında yer alan haberde uzmanlar kimin ne ödeyeceğini hesapladı. Buna göre 2005 başında bin YTL ile temerrüte düşen kişi aylık 73 YTL ödeyerek borcunu 18 ay sonra kapatabilecek. İşte o hesap

Borç hesabı !

Merkez Bankası, azami akdi ve gecikme faiz oranlarını tespit etmeye yetkili olacak ve belirlediği oranları üç ayda bir açıklayacak.

Kredi kartı kefilinden, asıl kart sahibinin tüm imkanları zorlanmadan borcun tahsili talep edilemeyecek. Kartın limitinin artması, faizinin değişmesi gibi işlemlerden kefil de haberdar edilecek. Uygun görmezse dilekçeyle kefillikten çıkabilecek.

Vadesi dolan kartlar değişirken, eski haklar baki kalacak.

Kara listeden çıkmak için tekrar müracaat edilip, tekrar gelir beyanında bulunulacak.

Kart hamilinin yaptığı işlemler nedeniyle sözleşmede yer almayan hiçbir masraf talep edilemeyecek ve kart hamilinin hesabından kesinti yapılamayacak.

Kart sahibi talep etmedikçe kredi kartı limitleri artırılmayacak.

Gerçek kişinin sahip olduğu tüm kredi kartları için tanınacak toplam kredi kartı limiti, ilk yıl için ilgilinin aylık ortalama net gelirinin iki katını, ikinci yıl içinse dört katını aşamayacak.

Sözleşmede belirtilen asgari tutar, dönem borcunun yüzde 20’sinden aşağı olamayacak. İlk ay için yüzde 10 olarak uygulanacak.

Asgari ödeme tutarı son ödeme tarihinde ödenmediği takdirde, kart hamili ödenmeyen tutar için sözleşmede öngörülen gecikme faizi dışında bir yükümlülük altına sokulmayacak.

Temerrüt hali de dahil olmak üzere doğan borçlarda bileşik faiz uygulanmayacak.

Yeni yasa ile kredi kartları ile ilgili işlenen suçlara para ve hapis cezaları da getirildi.