BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Karşınızda 'ekonomi sihirbazı'

Bu öyle bir program ki kar-zarar knousundaki bir çok denklemi anında hesaplayabilcek..

Abone ol

Ekonomideki değişim oranlarından, yatırım hesaplarına, zor denklemlerden, kar-zarar değerlendirmelerine bir çok rakam “ekonomi sihirbazı” programı ile bir kaç saniye içerisinde hesaplanabilecek.

Emekli bir kamu yöneticisi Eyyup Acar’ın üzerinde 15 yıl emek verdiği “ekonomi sihirbazı” programı ile sayılar arasındaki hesabı zor bir çok ilişki sadece bir kaç rakam girişi ile yapılabilecek.

Program ile günlük hayatta çok kullanılan iki sayı arasındaki değişim oranlarından, hangi bankadan kredi çekmenin daha karlı olduğuna; KDV ile kur riski hesaplamasından, enerji ve tarım piyasasındaki değişimlere kadar bir sonuç anında elde edilebilecek.

Kişisel bir bilgisayarı olup onun hesaplama potansiyelini en iyi şekilde kullanmak isteyen herkes için tasarlanan program, insanların günlük hayatta hesap yapma ihtiyacı duyduğu alanlar ile belirli kesime hitap eden tabloları içinde barındırıyor.

Bu anlamda program, şirketiyle ilgili analiz yapmak isteyen bir genel müdür veya iş adamından, iktisat-sosyal bilimler eğitimi alıp pratiğiyle yüz yüze gelmek isteyenlere, kar zarar hesabını görmek isteyen esnaftan, matematiğe ısındırılmak istenen bir lise öğrencisine kadar bir çok kesimin ihtiyacına cevap oluyor.

Sayıca 80’i aşan tabloyu içinde barındıran program, kişinin kendi hesabını bizzat kendisinin yapması imkanını sağlıyor. Örnek olarak, 100 bin liralık 10 yıl vadeli bir krediye 5000 lira komisyon ödenmesi halinde müşteriye yüzde 1,5 faiz ödeyeceğini belirten bir bankanın gerçek faiz oranının yüzde 1,62 olduğu, “Taksit Miktarı Hesabı” tablosuna 100 bin, 120 ay , yüzde 1,5 değerlerini, ilave masraf miktarı satırına ise 5000 değerini yerleştirerek kolayca bulunabiliyor.

Program ile ister alıcı, ister satıcı olsun TL veya yabancı parayla yapılacak KDV’li işlemler hesaplanabiliyor, satıcıya kolayca minimum kar marjı tespit imkanı sunuluyor.

Programda yer alan “taksit faiz oranı” tablosu ile bazen bir mal veya hizmeti taksitle almanın peşin almaktan daha avantajlı olduğu da tespit edilebiliyor.

Rekabet ortamı nedeniyle nihai bir fiyat verildiği takdirde bu fiyatlara göre geriye doğru KDV ve aracı kar marjı veya masraf oranlarını koyarak bir ürünün çıkış fiyatını “Değişmiş Sayının Önceki Değeri” tablosu vasıtasıyla kolayca bulunurken, iş gücü tablolarını kullanarak bir işletmenin kaynakları en verimli şekilde değerlendirilebiliyor.

Zaman Değeri tabloları ve Bir Yatırımın Geri Dönüş Hesabı tablosunu kullanarak yatırım analizleri, toplamdaki yüzdeler tablolarını kullanarak yüzde analizleri yapıyor.Program ile döviz fiyatları pariteye göre çift yönlü hesaplanırken, sıcak para , carry-trade hesaplarıyla ABD’ nin kullandığı önemli mal-enerji - tarım piyasaları birimleriyle metrik birim kullanan piyasalar arasındaki dönüşümü basit bir şekilde analiz yapma imkanı oluşuyor.

BİR EMEKLİ İKRAMİYESİ NE KADAR DAYANIR?

Ekonomi sihirbazı programının nasıl kullanacağı ile tablolara ilişkin bilgilerin yer aldığı “www.ekonomisihirbazi.com” internet sitesinde, ayrıca vatandaşlara yönelik akıllı ve pratik öneriler ile kafalarda her zaman soru işareti oluşturan konulara da yönelik cevaplar bulunuyor.
Örneğin “bir emekli ikramiyesi ne kadar dayanır?” şeklindeki soruya, “34000 lira emekli ikramiyesi alan birinin her ay düzenli olarak 713,89 TL’yi bu ikramiyeden harcaması ve bu paranın 65 ay boyunca her ay bir bankada yüzde 1 ile değerlendirilmesi halinde emekli ikramiyesinin beş yıl beş ay (65 ay) sonra biteceği görülmektedir” şeklinde tablo ile yanıt veriliyor.

Sitede şu konulara ilişkin de detaylı bilgiler veriliyor:
-Kredi kartından asla nakit çekmeyelim ve borçlanmayalım, param yok peki ne yapabilirim?
-Kredi kartı faizini nasıl azaltabilirim?
-Hazine bonosu ve devlet tahvilinden zarar eder miyim?
-Neden bono ve tahvil?
-Döviz mi alalım yoksa Hazineye borç mu verelim?
-Bir kredinin yenilenmesi ne zaman avantajlıdır?

YATIRIM SİHİRBAZI

“Riskden kaçınan kişilerin veya yıllar önce 1,70 liradan dolar alıp hala zararda olanlar, ile 58000’den hisse senedi alıp 2008 yılının ilk çeyreğinde 40 binlerde dolaşan piyasadan ağzı yananların başvuracağı pratik bir program” olarak nitelenen “yatırım sihirbazı” programı ile elinde bir miktar parası olan bir kişi kısa vadeli mevduat, kısa vadeli bonolar, likit fonlar repo alternatifleri gibi yatırım araçlarının hangisini kullanarak, daha karlı çıkabileceğini öğrenebilecek.

Bu programla bono-tahvil hakkında hiçbir bilgisi bulunmayanlar kolayca alım–satım yapmayı öğrenecek daha önce bilgi sahibi olanlar ise vadeli hesap ile bono-tahvil arasındaki nüansı kolayca yakalayabilecek.

PROGRAM KDV DAHİL 26 LİRAYA SATILIYOR

Hazırladığı ekonomi sihirbazı programı hakkında bilgi veren Eyüp Acar, bu programdan, öğrencilerden, yöneticilere, piyasa analistlerinden, bankacılara kadar herkesin KDV dahil 26 lira gibi sadece bir yemek parasına yıllarca yararlanabileceğini söyledi.
Program ile bir çok sayısal verinin kolayca anlaşılabileceği ve analiz edilebileceğini anlatan Acar, programın fikri mülkiyetini aldığını amacının kar etmek yerine başta öğrenciler olmak üzere bir çok alanda faaliyet gösteren vatandaşın işini kolaylaştırarak, ekonomiyi sevdirmek ve öğretmek olduğunu ifade etti.
Ekonomi sihirbazının bilgisayarda sadece en çok ihtiyaç duyulan ekonomik analizleri yapmakla kalmayacağını, aynı zamanda sayılar arası ilişkinin kolay elde edilmesi imkanını da sunduğuna işaret eden Acar, şunları kaydetti:

“Ekonomi sihirbazı, düşen enflasyon ortamında önem kazanan küçük marjların gözünüzden kaçmasına izin vermez. Program, bilgisayarınıza çok yönlü hesap yapma yeteneği kazandırırken, Ekonomi sihirbazı, bilgisayarınızın aynı zamanda dünyaya açılan sayısal bir penceresidir.
Program ile bankalar sizi şaşırtmayacak, siz bankaları şaşırtacaksınız. program ile çok kolay kredi analizi yapabilecek, hesaplamalarınız esnasında yazdığınız rakamların tamamını göstermekle hata yapma ihtimalinizi sıfıra düşüreceksiniz. Bu ekonomik ve mesleki karar verme
sürecinize de hız kazandıracak.”