BIST 10.275
DOLAR 32,25
EURO 34,77
ALTIN 2.407,67
HABER /  GÜNCEL

Karayılan: Devletin veto politikası savaş nedeni

Hatip Dicle'nin vekilliğinin düşürülmesine Meclis'e gitmeme kararı alarak tepki gösteren BDP'li bağımsızlara Kandil'den destek geldi. KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan devletin veto politikasının savaş nedeni olduğunu söyledi.

Abone ol

Hatip Dicle'nin vekilliğinin düşürülmesine Meclis'e gitmeme kararı alarak tepki gösteren BDP'li bağımsızlara Kandil'den destek geldi. KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan devletin veto politikasının savaş nedeni olduğunu söyledi.

 

BDP'li bağımsızların dünkü kararının ardından PKK'nin İmralı'daki lideri Abdullah Öcalan'ın yaklaşımı bekleniyor.

Öcalan'ın, 12 Haziran’da milletvekili seçilen KCK davası tutukluları Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, Kemal Aktaş, Gülser Yıldırım ve İbrahim Ayhan'ın tahliye taleplerinin kabul edilmesi durumunda, Dicle'ye yönelik vetoya rağmen BDP milletvekillerine Meclis'e gitmeleri telkininde bulunabileceği yorumları yapılıyor.

Ancak Öcalan'ın açıklamasından önce, PKK'nın en üst karar alma merkezi olarak tanımlanan Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan konuştu.

Karayılan Fırat Haber Ajansı'na verdiği demeçte BDP'nin kararını onayladı.

"Demokratik Toplum Kongresi'nin de çağrısını dikkate alarak oybirliğiyle almış oldukları karar çok doğru ve yerinde bir karardır. Bundan başka bir şey de yapılamazdı" diyen Karayılan şöyle devam etti:

"YSK'nın bu kararı aslında Türk devletinin Kürt siyasetini kontrole almak, burnunu sürtmek, 'Siz her şeyi yapamazsınız, sınırları aşamazsınız, fazla ileri gitmeyin, sizi engelleyebiliriz' mesajını içeren, Kürt siyasetini iradesizleştirme ve hizaya çekme kararıdır. Somut bir adım atılıncaya kadar Meclis'e gitmeyeceklerini açıklamaları Kürt siyasetinin de onurlu bir duruşu sürdüreceğinin kesin kararlılığıdır."

Savaş sebebi

Yüksek Seçim Kurulu'nun Hatip Dicle'nin milletvekilliğini düşürmesini de değerlendiren Murat Karayılan, bunu hem devletin savaş ilanı, hem de kendileri için savaş sebebi olarak değerlendirdi.

Karayılan şöyle konuştu: "Biz, Kürt sorununda silahların tümden devre dışı bırakılması ve barışçıl, demokratik yöntemlerle sorunun tartışılarak çözülmesi için üstümüze düşen sorumlulukları yerine getirdik ama üzerinden üç gün geçmeden devletin bu biçimde Kürt halkını hiçleştiren, Kürt siyasetini boyunduruk altına almaya yönelen bu politikası devreye konulmuştur."

"Bu açıdan yaklaşıldığında devletin Hatip Dicle şahsında Kürt siyasetine karşı yürüttüğü bu veto politikası savaş nedeni olabilecek bir durumdur. Eğer önümüzdeki yakın günler içinde Türk devleti ve hükümeti bu büyük haksızlığı ortadan kaldıran bir girişim geliştirmez ve düzeltmezse, bu, halkımıza karşı resmen bir savaş ilanı anlamına gelecektir"

Karayılan KCK davasını da "AKP hükümetinin ve Fethullah Gülen cemaatinin Kürt siyasetini ezmek, geriletmek için geliştirdiği bir senaryo" olarak niteledi.