BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,79
ALTIN 2.411,77
HABER /  GÜNCEL

Ağ tarafsızlığı Hollanda'da yasal zorunluluk

Hollanda, ülkedeki internet servis sağlayıcılarının internet trafiğinin içeriğine müdahale etmesini ve içeriğe göre ücretlendirme yapmalarını yasal olarak engelleyecek. Hollanda, bu tartışmalı konuda emsal teşkil edebilir.

Abone ol

Hollanda parlamentosunda onaylanan yasanın yürülüğe girmesiyle internet ağ sağlayıcılarının şebeke üzerinden kurulan bağlantıların içeriğine müdahalesi yasaklanmış olacak.

Böylece ülkede internet tabanlı bilgisayar ya da akıllı telefonlar üzerinden, ücretsiz telefon konuşmalarının gerçekleşmesi gibi uygulamalar yasal güvence altına alınmış olacak.

22 haziranda meclisten geçen yasanın senatoda onaylanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Senato onayından sonra Hollanda'da hizmet veren şebeke sağlayıcıları, kullancılarından Skype gibi ücretsiz telefon görüşmesi yapılan uygulamalar için ilave ücret talep edemeyecek.

Başka bir deyişle yeni dönemde, Vodafone UK gibi bazı şebeke sağlayıcılarının, akıllı telefonları üzerinden Skype kullanan abonelerinden ücret talep etmesi Hollanda'da mümkün olamayacak.

Hollanda, Şili'nin ardından şebeke tarafsızlığı ilkesini ulusal yasal düzenlemesine dahil eden ikinci ülke oldu.

Tartışmalı konu

Şebeke tarafsızlığı (net neutraility), başta ABD olmak üzere birçok ülkede uzun süredir tartışılmakta olan bir konu.

İnternet ağlarında yaşanan trafiğin içeriğinden bağımsız olarak değerlendirilmesi gerektiği tezini savunan tarafsızlık yanlıları, bu trafiği oluşturan içeriğin video, müzik, e-mail ya da fotoğraf olmasının önemsiz olduğunu vurguluyorlar.

Bu fikri savunanların, servis sağlayacılarının internet üzerinden paylaşılan içeriğe müdahalesini ilkesel olarak reddettikleri biliniyor.

Ağa bağlantı sağlayan şirketler yani servis sağlayıcıları ise farklı içeriklerin ağ üzerindeki yükünün ve bağlantıları yavaşlatma etkisinin farklı olduğunu, dolayısıyla da farklı ücretlendirilmesi gerektiğini savunuyorlar.

Şirketler özellikle ağ üzerinden oynanan bilgisayar oyunları, dosya paylaşım ve telefon uygulamlarının tüm şebekeyi yavaşlatacak miktarda veri akışına yol açtıklarına dikkat çekiyorlar.

Şebeke tarafsızlığı tartışması şimdiye dek ev bilgisayarları üzerinden yapılırken yakın zamanda internet bağlantısı sağlayan akıllı telefonlar dikkatlerin yoğunlaştığı alan oldu.

Şebeke tarafsızlığının yasalaşması, Hollanda'daki tarafsızlık savunucularınca sevinçle karşılanırken, yasa karşısında lobi faliyeti sürdüren ülkedeki telekomünikasyon şirketlerinin tepkisine yol açtı.

Vodafone'dan yapılan açıklamada yasanın ülkedeki mobil internet bağlantı ücretlerinin artmasına yol açacağı ifade edildi.

Şebeke tarafsızlığı konusu Hollanda gündemine, devlet telekomünikasyon şirketi KPN NV abonelerinin faturalarına itiraz etmeleri ve, şirketin hangi uygulamayı kullandıklarını hangi yasal gerekçeyle takip ettiği yönündeki soruları sonrasında gelmişti.