BIST 10.657
DOLAR 32,17
EURO 34,95
ALTIN 2.434,67
HABER /  GÜNCEL

Napoli'de halk çöp yığınlarını yakıyor

Napoli'de tepeleme çöp yığınlarının bir türlü toplanamamasından bıkan halk sonunda çareyi çöpleri ateşe vermekte buldu.

Abone ol

İtalya'nın Napoli kentinde yaşayanlar, yönetimin sokaklarda biriken ve çok kötü koku yayan 2 tonu aşkın çöpü hala toplamamasını protesto etmek amacıyla çöpleri yaktı.

İtfaiye görevlileri gece boyunca 55 çöp yangınını söndürmek için uğraştı. Çöp yığınlarından bazıları 2 metreden daha yükseğe ulaşıyor.

İtalya'nın üçüncü büyük kenti olan Napoli'de çöp toplama işi, organize suç şebekesi Camorra tarafından yürütülüyor.

Halk arasında gerginliğin artması üzerine, çöp kamyonlarına silahlı muhafızlar eşlik etti.

Geçen ay öfkeli halkın çöple dolu torbaları yakmaya başlaması üzerine, hükümet, ordu birliklerini kente sevketmiş ve sokaklara yığılan çöpler toplanmıştı.

Bununla birlikte, İtalyan hükümeti Napoli'deki çöplerin başka bölgelere nakline olanak sağlayacak kararnameyi onaylamadı.

La Repubblica gazetesine bir demeç veren Napoli belediye başkanı Luigi de Magistris, organize suç şebekesinin halkın sağlığını tehlikeye soktuğunu söyledi.

Luigi de Magistris, "Çeşitli gruplar, siyasi nedenlerle ya da yasadışı emelleri yüzünden, Napoli'nin çöp yığını altında kalmasını istiyor." dedi ve Başbakan Silvio Berlusconi'nin, yardım etmekten aciz olduğunu belirtti.

Napoli Belediye Başkanı, Berlusconi'nin, "Pontius Pilatus gibi, işlerden elini eteğini çekmiş olduğunu" söyledi.

Muhalefetteki İtalya Değerleri Partisi'nden olan de Magistris, geçen ayki seçimleri kazanarak bu göreve gelmişti. Yerel seçimler, Başbakan Berlusconi açısından bir sınav olmuş, seçmenlerin birçoğu Başbakanın partisine sırt çevirmişti.

Bu ayın başlarında Napoli'yi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, kentteki çöp sorununun tehlikeli boyutlarda olduğunu söylemişti.