BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,73
ALTIN 2.402,38
HABER /  GÜNCEL

Karayalçından GİMAT esnafına destek

CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Karayalçın Ankara esnafına yönelik tedbir alınması gerektiğini vurguladı

Abone ol

CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Karayalçın, Büyükşehir Belediyesi'nin Ankaralı'nın daha çok tüketmesi, esnafın daha çok satması için tüketimi arttıracak tedbirleri alması gerektiğini kaydetti.

Karayalçın, CHP Yenimahalle Belediye Başkan Adayı Fethi Yaşar ile birlikte Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Ankara Toptancıları Derneği'ni ziyaret ederek burada düzenlenen toplantıda Gimat esnafına seslendi.

Dünyada küresel bir krizin yaşandığına ilişkin saptamaların doğru olduğunu belirten Karayalçın, ancak krizde en yüksek tahribatın Türkiye'de yaşandığını herkesin bilmesi gerektiğini kaydetti. Küresel piyasalardaki işsizlik oranlarına ilişkin değerlendirmede de bulunan Karayalçın, işsizliğin en yüksek olduğu ülkenin Güney Afrika ve Hırvatistan olduğunu belirtirken, Türkiye'nin bu iki ülkenin ardından üçüncü sırada yer aldığını kaydetti. Krizden olumsuz etkilenin sektörlerden bazıları için ÖTV ve KDV indirimlerinin yanı sıra bazı önlemlerin açıklandığını anımsatan Karayalçın, benzer önlemlerin gıda sektörü için de alınıp uygulanması gerektiğini anlattı.

Krizden çıkmanın yolunun talebin ve tüketimin arttırılması olduğuna işaret eden Karayalçın, Büyükşehir Belediye'sinin Ankara'lının daha çok tüketmesi, esnafın daha çok satması için tüketimi arttıracak tedbirleri alması gerektiğini kaydetti. Belediye başkanı seçilmesi halinde oluşturacağı Ankara İktisadi ve Toplumsal Konsey aracılığıyla bütün sorunların masaya yatırılacağını belirten Karayalçın, Ankara'da yoksulluk sınırının altında bulunan 90 bin kişinin verilecek hemşerilik geliriyle bu sınırı üstüne çıkarılacağını, ayrıca 25 bin kişiye istihdam yaratılacağını bildirdi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'i 750 milyon doları kredi olmak üzere 1 milyar dolar harcayarak Kızılırmak'ın kirli suyunu Ankara'ya getirip vatandaşların kullanımına verdiğini anımsatan Karayalçın, seçilmesi halinde 300 milyon dolar daha harcayarak arıtma tesisi kuracağını ve suyu burada arttıktan sonra şehir şebekesine verileceğini anlattı.

Karayalçın, daha sonra vatandaşların sorularını yanıtladı. Bir vatandaşın ''MHP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş'ın öğrencilere tam gün boyunca kullanacakları indirimli bilet vereceğini söylediğini belirterek, 4 çocuğunun da öğrenci olduğunu ve bunlar için bir indirim düşünüp düşünmediğini'' sorması üzerine şunları kaydetti:

-OY AVCILIĞI-

''Oy avcılığı nedir? Ne anlama gelir? Bu hepimizin rahatsızlık duyduğu bir şeydir. Yani ben tırnak içinde oy avcısı olsaydım okula giden dört yeğenimizin ücretleriyle ilgili (Ne demek, ne yüzde 50'lisi. Mansur Yavaş (Yüzde 50'mi demiş) ben onu hepten kaldırıyorum derdim. Ya da esnaf hemşehrimiz için böyle sıkıntı mı var sayın Kesimal (Gimat Dernek Başkanı) sen merak etme. Ben onu da indiriyorum derdim.

Ben bunları demem. Demiyorum. Vaatlerim var. Bunlar hemşehrilerimin onayına tabi. Hesabını, kitabını yaptığım projeleri hemşehrilerim onaylarsa (Helal olsun) derlerse, bana izin verirlerse ben de bu projeleri uygulayacağım. Bu oy avcılığından başka bir şey midir bilmiyorum. Onu takdirlerinize sunuyorum.''

-YENİMAHALLE BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YAŞAR-

CHP'nin Yenimahalle Belediye Başkan adayı Fethi Yaşar da kendisinin esnafın içinden gelen bir kişi olarak esnafın sorunlarını iyi bildiğini kaydetti. Türkiye'nin en büyük sorununun işsizlik olduğunu ifade eden Yaşar, Türkiye'yi yönetenlerin her akşam televizyon ekranlarından anlattıkları Türkiye'de yaşamak istediklerini söyledi. Onların yaşadığı Türkiye ile Gimat ve İvedik esnafının yaşadığı Türkiye'nin farklı olduğunu kaydeden Yaşar, Türkiye'nin bu ekonomik sistemde perakende satışlarla globalleştiğini ve belli kesimlerin eline geçtiğini kaydetti. Yaşar, bu sistemde sermayenin tabana yayılmasının mümkün olmadığını belirtti.

Yaşar, seçilmesi halinde esnafla ilgili kararları esnaf ve sanayicilerle birlikte alacağını anlattı.

-GİMAT BAŞKANI KESİMALP-


GİMAT Başkanı Recai Kesimalp de Türkiye'nin olmazsa olmazının esnaf kesimi olduğunu belirttiği konuşmasında, GİMAT'ın hedef kitlesinin bakkal esnafı olduğunu, bakkal esnafı yoksa, Gimat'ın da olmayacağını kaydetti. Bu yüzden bakkal esnafının ayakta tutulması gerektiğini belirten Kesimalp, belediyeler tarafından yapılan gıda ve iaşe yardımlarının belli bir düzene oturtulmasını istedi.

Bu yardım ve iaşelerin bir kesimi sıkıntıya sokmayacak, yok etmeyecek şekilde yapılması gerektiğini kaydeden Kesimalp, Marketler Yasası'nın Meclis'ten bir an evvel çıkarılmasını istedi.