BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Karamanda yolsuzluk iddiası

Karaman'ın AK Partili Belediye Başkanı Kantürk ile iki yardımcısı hakkında soruşturma açıldı.

Abone ol

Yönetim, ihalede düşük fiyat veren firmayı elemekle, yardım paketlerini yoksullara değil belediye personeline dağıtmakla suçlandı.

İçişleri Bakanlığı mülkiye başmüfettişleri, Karaman Belediyesi'ndeki bazı ihaleler ve işlemlerde yasadışı uygulamalar yapıldığı yönünde rapor hazırladı. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, AKP'li başkan Ali Kantürk ile yardımcıları Mehmet Ali Böcü ve Mehmet Tekin'in de aralarında bulunduğu yöneticiler hakkında 7 ayrı konuda soruşturma izni verdi. Karara itiraz eden belediye yönetimi Danıştay'a başvurdu. İçişleri Bakanlığı, Karaman Belediyesi'nde de bazı şüpheli uygulamalar üzerine ocak ayında inceleme başlattı.

Yasadışı işlem yapıldı

Kente giden müfettişler 8 konuyla ilgili olarak ön inceleme raporu hazırladılar. Belediyede 7 konuda yasadışı işlemler yapıldığı kanaatine varan müfettişlerin raporunda, sorumlular için soruşturma izni verilmesine neden olan işlem ve uygulamalar detaylı bir şekilde yer aldı.

7 KONUDA SUÇLAMA

Başkan vekilinin lokantası borçlu

1 2005 yılı için kentin temizlik işlemleriyle ilgili olarak belediye yönetiminin yaptığı ihalelerde düşük fiyat veren firmalar değişik gerekçelerle saf dışı bırakılarak, ihalenin Erenler A.Ş. adlı firmaya verilmesinde usulsüzlük yapıldı.
Kentin 3 yıllık temizlik işi için açılan benzer bir ihaleye Sakallıoğlu firması 8.2 milyon YTL, Erenler A.Ş. ise 10.5 milyon YTL teklifle girdi. Sakallıoğlu firması motorlu taşıtlar vergi borcu nedeniyle ihale dışında kaldı. Bunun üzerine ihaleyi yaklaşık 10.5 milyon YTL teklif veren Erenler A.Ş. kazandı. Teklifler arasında 2.3 milyon YTL fark olmasına karşın ihale onaylandı. Başkan'ın ihaleyi iptal yetkisi kullanılmadı. Belediye zarara uğratıldı.

2 Atatürk Bulvarı'na ışıklı kaldırım taşı ve ışıklı hız kesici alımında belediye zarara uğratıldı. Belediye, bu iş için 1250 "led"le aydınlatma yapan ışıklı kaldırım taşı lambası ile 400 ışıklı hız kesici aldı. İhaleye sadece üç firma davet edilerek İhale Kanunu ihlal edildi. Müfettişler bu iş için toplam bedelin KDV dahil 75 bin YTL'yi aşmayacağını, ancak belediyenin 92 bin 925 YTL ödeyerek 17 bin YTL zarara yol açtığını rapor etti.

3 Atatürk Öğrenci Yurdu'nun mobilya işleri yeterli fiyat araştırması yapılmadan, piyasa fiyatı üzerinden doğrudan temin yöntemiyle usulsüz olarak Okan Doğrama firmasına verilerek belediye 3 bin 200 YTL zarara uğratıldı.

4 Atatürk Bulvarı'ndaki ağaçların kesilmesi ve yerine dikilecek fidan alımında usulsüzlük yapıldı. Nergis Peyzaj adlı firmadan tanesi 40 YTL+KDV tutarında, doğrudan temin yoluyla, iki ayrı partide toplam 400 top aşılı akasya alımı yapıldı.
Firma her parti için 7 bin 800 YTL ile en ucuz teklifi vermesine karşın, kestiği faturalarda bu tutar 9 bin 204 YTL olarak gösterildi. Böylece iki işlem için KDV dahil 11 bin 800 YTL ödenmesi gerekirken, 18 bin 408 YTL ödenerek belediye 6 bin 608 YTL zarara uğratıldı.

5 Belediye Başkan Vekili Mehmet Ali Böcü'nün ortak olduğu Hatuniye Restoran'ın belediyeye 9 bin YTL'lik su borcu bulunduğu belirlendi. İşletmenin 9 dönemlik borcunun ödenmediği, müfettişlerin ön incelemeye başlamasının ardından borcun tahsili için icra takibi yoluna gidildiği saptandı. Temmuz 2005'te su saati mühürlenmesine karşın "mühür fekki" yapılarak işletmenin su tüketimine devam ettiği belirlendi.

6 Belediye tarafından, Ramazanda yoksul ve kimsesiz vatandaşlara dağıtılmak üzere 3 bin yardım paketi alındı. Ancak paketler belediye personeli, belediye şirketi çalışanları ve temizlik ihalesini alan Erenler A.Ş. adlı özel firmanın çalışanlarına da dağıtıldı.

7 İmar Müdürlüğü kontrol ekiplerince 20.04.2004-31.12.2005 arasında 47 adet yapı tadil zaptı tutuldu. Bunlardan sadece 2'si encümende görüşülüp karara bağlanarak işlem yapıldı. Diğerleri encümen gündemine alınmayarak yazı işleri müdürlüğündeki dosyasında tutuldu. 45 dosyanın müdürlükte işlem yapılmadan bekletilmesi şüpheli bulundu.