BIST 10.056
DOLAR 32,24
EURO 34,81
ALTIN 2.425,29
HABER /  GÜNCEL

Kanserlilere anne olma müjdesi

Kanserli olup da anne olmak isteyenlere müjde. Genetik uzmanları, yaptıkları son çalışmalarla bunu gerçek kılabiliyor. Hem de doğacak bebek çok sağlıklı oluyor.

Abone ol

İstanbul'da düzenlenen 13. Dünya Tüp Bebek ve Genetik Kongresi için gelen konuklardan biri olan İtalyan Doktor Eleanora Porcu, kadınların sağlıklı yumurtalarını alarak donduruyor ve onlara istedikleri zaman anne olma imkanı sağlıyor. Porcu, konuk doktorların katıldığı ve basına kapalı yapılan Boğaz turunda ilginç çalışmalarını anlattı.

Yumurtaları ileri bir tarihte döllenmesi için mi donduruyorsunuz?

Evet, yumurtalıktan yumurtayı ayırıyoruz ve etrafındaki hücrelerden arındırarak çıkarıyoruz. Koruyucu bir sıvının içine koyuyoruz ve donduruyoruz.

Bu işlemin amacı ne? Ben size şimdi yumurta versem, 10 yıl sonra anne olmak istiyorum, desem. Ne gibi faydası olur şimdiki yumurtamı kullanmanın?

Bir kere sizin 10 yıl sonra yumurtalarınızın kalitesini bilemeyiz. Bir problem çıkıp çıkmayacağını da bilemeyiz, dolayısıyla ne kadar genç yaşta yumurta alırsak o kadar garanti oluyor.

Size kimler geliyor?

Genellikle kanser hastaları. Zaten herhangi bir sağlık problemi olmayandan yumurta almıyoruz. Yani şimdi alalım, sonra genç yumurta olsun diye kullanalım gibi bir uygulamamız yok. Kanser hastaları kemoterapiye girmeden önce geliyorlar, kemoterapi sırasında yumurtalara zarar gelebiliyor, biz bunu önlemek için yumurtayı dondurup, tedavi sonunda suni dölleme yapıyoruz.

Bir yumurtanın en iyi seviyesi hangi yaşa denk geliyor?

Ne kadar gençse, o kadar iyi. Örneğin 15 yaşındaki bir hastadan aldık. Ama tabii en iyisi, bunlara gerek olmadan erken yaşta anne olmak.

Bir de embriyon dondurduğunuzu duydum.

Hayır, bunu İtalya'da kanunlar yasaklıyor. Embriyonu canlı kabul ettikleri için, onu korumak adına izin vermiyorlar.

Embriyon üzerinde çalışmak yasak


Eleanora Porcu, yumurtaları ileri bir tarihte kullanılmak üzere donduruyor. Kanserli hastalara yönelik uygulamayı embriyonlar üzerinde yapamıyor, çünkü İtalya'da bu yönde tüm çalışmalar etik gerekçelerle yasaklandı. Bilim adamları bu yasağı protesto ediyor ve bilimin engellendiğini ileri sürüyor.

Haber : Nagehan Alçı
Kaynak :