BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Kandil'i panikleten Öcalan görüşmesi

İmralı-hükümet arasındaki görüşmeler Kandil'i rahatsız etti. Kanlı örgüt oyunda safdışı kalmaktan korkuyor. İmralı'da ne olduğunu bilmek istiyor.

Abone ol

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasının ardından, geçen hafta MİT ile Abdullah Öcalan görüştü. İmralı'daki bu görüşme 4 saat sürdü. Görüşmenin ana maddesini PKK'ya silah bıraktırma oluşturuyordu.

Hükümet ile İmralı arasındaki bu görüşmeler PKK'yı ve Kandil'i fazlasıyla rahatsız etti. Mesaj PKK'nın Avrupa sorumlularından kapatılan DEP eski Milletvekili Remzi Kartal'dan geldi.


BDP'LİLERLE GÖRÜŞMEYECEK


İmralı-hükümet görüşmeleri geçen pazar günü başladı. Görüşmeleri MİT yürütüyor.

Hürriyet gazetesinin bugün manşetine taşıdığı görüşmelere ilişkin detay haberde iki önemli nokta var. Bundan biri BDP'yle ilgili.

*Öcalan, avukatları ya da BDP’lilerle devletle süren görüşmeler tamamlanana kadar temas kurmayacak.

İkincisi ise terör örgütünün yönetici kadrosuyla ilgili...

ÖRGÜT LİDERLERİ AVUSTRALYA'YA YOLLANACAK

ktidar-İmralı pazarlığında “Örgütün üst düzey yöneticilerinin silah bırakmaları halinde bir başka ülkeye gidebilecekleri...” başlığı da bulunuyor. Adı geçen ülkeler arasında ise Avustralya var.

Açıklamalara bakılırsa PKK ve Kandil, Kürt sorununun çözümünde by-pass edilmekten korkuyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İmralı'da görüşmelerin sürdüğünü açıklaması üzerine Avrupa'da haftalık yayınlanan 'Rudaw' gazetesinin internet sitesine açıklamalarda bulunan PKK'nın Avrupa sorumlularından kapatılan DEP eski Milletvekili Remzi Kartal, görüşmelerdeki en önemli amacın PKK'yı silah bıraktırmak olduğunu söyledi.

ÖCALAN BUNA İKNA EDİLMEK İSTENİYOR

Remzi Kartal, şöyle dedi:

"Başbakan Erdoğan, İmralı'da görüşmelerin sürdüğünü söylüyor. İmralı'da Abdullah Öcalan'ı silah bıraktırmaya ikna etmeye çalışıyorlar. Bunu kendi siyaseti ile yapmaya çalışıyor. Bunun için İmralı'ya gidip geliyorlar, görüşmeler sürüyor diyor. Sonuç alana kadar da ısrar edeceklerdir. Şu anda sonuç alamadıkları görülüyor. Ama, sonuç alıncaya kadar devam edeceklerini söylüyorlar. Yani Erdoğan'ın yaklaşımı Kürt sorunu çözümü değil, Öcalan'ı silah bıraktırmaya yönelik AKP politikalarını kabul etmeye yönelik ikna çabalarıdır. Bu yaklaşım çözüm değildir, çözüm için İmralı ile görüşmeler yapılmalıdır."

KANDİL İLE TEMAS KURSUN

PKK'nın Avrupa sorumlusunun açıklamalarının bundan sonraki kısmı örgütün İmralı-hükümet görüşmelerinden ürktüğünü işaret ediyor.

Kartal bu konuda şunu diyor;

-"AKP, Öcalan'ı silah bıraktırmaya mecbur kılmak istiyor. Bunun için görüşmeler sürüyor. Biz Öcalan'ın onlara ne dediğini öğrenmek, bilmek istiyoruz. Avrupa ve Kandil ile bir görüşme söz konusu değildir. Öcalan'ın Avrupa ve Kandil ile temas kurmasının sağlanmasını istiyoruz. Bu görüşme olursa ancak bir şeyler söyleyebiliriz" .

BDP'Lİ KAPLAN; ÇÖZÜME
TÜM AKTÖRLER KATILMALI

PKK gibi BDP'de Kürt meselesinin çözümünde İmralı-hükümet görüşmeleri sebebiyle kendini dışarıda bırakılmış hissediyor. BDP'nin Şırnak Milletvekili ve Abdullah Öcalan'ın eski avukatlarından olan Hasip Kaplan, "çözüme tüm aktörler katılmalı" mesajıyla buna vurgu yapıyor.

KIYAMET SENARYOSU BAŞLAR

Sosyal medyada İmralı görüşmelerini yorumlayan Hasip Kaplan şöyle dedi:

"Başbakan, 'İmralı'da görüşme var' dedi. İşte son şans, fırsat, iyi yönetilse sonuç alınır. Yönetilemezse 'kıyamet senaryosu' başlar. Silahların susması, yeni anayasa, Kürt sorununda çözüm 2013 baş gündemi olacak. Diyalog, müzakere, dışlayıcı, oyalayıcı olmadan sağlıklı yürümeli. Kürt sorununda çözüm için tüm aktörlerin müdahil olacağı bir süreç kaçınılmazdır. Siyasal, sosyal, ekonomik, kültürel, silah boyutları var. Şunu da unutmamak lazım,Türkiye'de Kürt sorunu çözülmeden Ortadoğu'da köklü bir çözüm mümkün değildir. 2013 yılı sancılı çözü-çözümsüzlüğün at başı gittiği kritik bir yıl olacak."