BIST 10.320
DOLAR 32,23
EURO 35,15
ALTIN 2.467,15
HABER /  GÜNCEL

Kandil'deki BDP-PKK fotoğrafının şifreleri

BDP'lilerin Öcalan'ın mektubunu götürmek için buluştuğu PKK'lılarla olan fotoğrafı irdelenmeye muhtaç. Fotoğrafta PKK adına masada bulunanlar bakın kimler?

Abone ol

İNTERNETHABER - Dün PKK’ya yakın Fırat News, Kuzey Irak’a giden BDP milletvekillerinin Kandil ziyaretinden bir resim yayımladı. Aslında resim Kandil’den mi, yoksa Mesut Barzani’nin Selahaddin’deki o gösterişli misafirhanelerinden birinde mi çekilmiş tam net değil.

Masanın başında Murat Karayılan oturuyor. Ama ya diğerleri... Fotoğraf karesinde yer alan ve PKK adına BDP'lilerle masaya oturan kişiler kimler?

DAĞ YERİNE MASA

Bu fotoğrafın verdiği mesaj ne?
İlk kez PKK'lıları bir 'müzakere" masasında görüntülemiş olmanın özel bir manası var mı? Fotoğraftan silah yerine kalem, dağ yerine bir masa yansıyor olması artık 'barış masasına' oturulduğu manasına mı geliyor?

FOTOĞRAFIN VERDİĞİ MESAJLAR

Milliyet'in köşe yazarı Aslı Aydıntaşbaş fotoğrafın verdiği mesajları irdelemiş. Ve bakın fotoğraftaki kodları nasıl çözmüş:

*Bir defa Murat Karayılan ve PKK’lıları, ilk kez bir toplantı masasında görüyoruz! ‘Ne var bunda?’ demeyin. Geçmişte PKK komutanları hep kırsalda, haki üniformalarıyla resim verdiler. Her ne kadar yine haki üniformaları giymiş olsalar da, bu kez ellerinde kalaşnikof değil not defteri var. Bu bir iradeye işaret ediyor.

*Karayılan, Kandil’in primus inter pares’i, yani Latince ”eşitler arası birinci” yetkilisi, masanın en başında. Hemen arkasında, kocaman bir Abdullah Öcalan posteri. Karayılan belli ki ‘Öcalan Kandil’e karşı’ görüntüsünü bertaraf etmek istiyor.

karayilan-bdpli-vekiller.jpg
*Kadrajın hemen sağındaki Sabri Ok. Birinci Oslo sürecinin müzakerecilerinden, devlet açısından ‘konuşulabilecek’ bir isim.

*Onun karşısında, yine haki kıyafetli genç bir kadın. Öcalan’ın İmralı’dan mesajlarına paralel olarak örgütün 8 Mart öncesi kadınlara selamı.


MASADAKİ BDP'LİLER DE İTİNAYLA SEÇİLMİŞ

*Şimdi gelelim diğer konuklara... Karayılan’ın solunda BDP’li vekiller Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve Ahmet Türk var. Karşılarında ise Aysel Tuğluk. Hepsi de partinin demokrat, ılımlı kanadından.

*BDP’liler Kandil’e sadece İmralı’nın mektubunu değil, Öcalan’ın ateşkes ve sınır dışına çekilme çağrılarını da götürmek için orada. ”Silahlı mücadele dönemi bitti” demek için.

*Masada pet şişe su, mendil, not kağıtları ve kolonya var. Kuzey Irak’ta kolonya tutma geleneği var mı hatırlayamıyorum. Bu sanırım örgütün ‘Türkiyelilik’ halinden kalma bir alışkanlık.

MASADA OLMAYAN KİŞİ

Ama fotoğrafın asıl ilginç yanı, o resimde olmayanlar. PKK yürütme konseyinden geçen hafta çok sert bir demeçle ateşkes ve geri çekilme konusunda rezervlerini dile getiren Duran Kalkan masada yok. Belki orada ama fotoğraf karesinde değil. Yine medyada ‘sertlik yanlısı’ diye anılan ve müzakere süreciyle ilgili kuşkularını dile getiren Cemil Bayık da yok. Mustafa Karasu da...

BDP EŞBAŞKANLARI NİYE MASAYA OTURMADI?

*Peki Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak? Orada olmalarına rağmen, o masada yoklar. Neden? Tahmin etmek zor değil. BDP eşbaşkanları, bundan sonraki dönemde İmralı’yı ziyaret etmek istiyor. Muhtemelen o fotoğraf karesinde olurlarsa, Tayyip Erdoğan’ın kendilerini veto etmesinden çekindiler.

AYAKTAKİ POZDA YER ALDILAR

pkk-bdp-karayilan.jpg

BDP Eşbaşkanları masa başındaki görüşmeye katılmadılar. Ancak ayakta verilen anı fotoğrafında böyle yer aldılar.


KARAYILAN'IN İMRALI MEKTUBUNA YANITI

İkinci İmralı görüşmelerinin ardından Öcalan'ın Kandil'e gönderdiği mektuba gelecek mesaj merak konusuydu. Murat Karayılan bu konuda ilk kez konuştu. Murat Karayılan'dan gelen mesaj Öcalan'... (DEVAMINI OKU)

karayilanin-imrali-mektubuna-yaniti.jpg