BIST 10.248
DOLAR 32,24
EURO 34,74
ALTIN 2.393,98
HABER /  EKONOMİ

Kahramanmaraş’a ilk süt fabrikası!

1996 yılında kurulan AK Gıda, Pamukova, Karaman, Lüleburgaz’dan sonra Kahramanmaraş’a kurduğu fabrika ile şehre ilk süt üretim tesisini de kazandırmış oldu

Abone ol

Türkiye ve komşu coğrafyaların en büyük süt işleme kapasitesine sahip olan Ak Gıda, tesis sayısını dörde çıkarttı. Ak Gıda Kahramanmaraş fabrikası ile Akdeniz ve Güneydoğu’nun 8 ilinin sütünü ekonomiye kazandırıyor. Ak Gıda Türkiye’nin sütünü işlerken üreticiye de mali destek sağlamaya devam ediyor.

Ak Gıda’nın dördüncü fabrikası Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker ve Yıldız Holding Gıda ve İçecek Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü’nün katılımlarıyla 14 Ekim 2012 günü düzenlenen tören ile açıldı.

Yıldız Holding’in bünyesinde yer alan Ak Gıda’nın Kahramanmaraş’ta açtığı süt tesisinin hayırlı olmasını dileyen Bakan M. Mehdi Eker “Ak Gıda’nın Kahramanmaraş’ta açmış olduğu fabrika bu sektöre ait ilk büyük yatırım olmasıyla önemli bir örnek teşkil edecek. Tarım ve hayvancılık alanında yapmış olduğumuz çalışmalar ve desteklerle 8 milyon ton olan süt üretimini 15 milyon tona yükselttik” dedi.

Yıldız Holding Gıda ve İçecek Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü Yıldız Holding’in süt ve süt ürünleri üretim şirketi Ak Gıda’nın Kahramanmaraş’taki fabrikasının 50 milyon TL yatırımla kurulduğunu söyledi.

Kahramanmaraş fabrikasında çalışan yaklaşık 172 kişiye doğrudan, 3000 kişiye dolaylı istihdam yarattıklarını söyleyen Tütüncü “İç Anadolu, Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerine köprü olan 500 ton günlük süt işleme kapasitesine sahip fabrikada ilk etapta UHT süt, homojen yoğurt, kaymaklı yoğurt, kaymak, şişe ve bardak ayran üretilecek. AK Gıda’nın toplam süt üretiminin yaklaşık yüzde 13’ünü gerçekleştirecek fabrikada ihracata yönelik ürünler de olacak” dedi.

Tütüncü, Kahramanmaraş’ta açtıkları fabrika ile şehrin tek süt sanayicisi olduklarını, 8 ilde 72 tedarikçiden süt alındığını söyledi.

EKONOMİYE 200 MİLTON TL KATKI

Kahramanmaraş fabrikası ile Türkiye ekonomisine yılda 200 milyon TL katkı sağlamayı hedeflediklerini dile getiren Tütüncü, işlenen sütün yurtiçinde Çukurova, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine, yurt dışında da Irak pazarına gönderildiğini söyledi.

AK Gıda Kahramanmaraş fabrikasının bölge süt üreticilerine de destek olacağına inandıklarını belirten Tütüncü, Ak Gıda hakkında da şu bilgileri aktardı:

AK Gıda, Türkiye’de 5 bölgede 44 ilden süt alımı gerçekleştiriyor. 44 ilde de yaklaşık 1.150 köyden, 52.500 üreticiden, 125.000 hayvanın sütü alınıyor. Bunlar 720 adet süt toplama merkezinde toplanıyor. AK Gıda süt ürünleri 922 soğuk zincir kamyonu ile 63 bin noktaya ulaşıyor. Her gün 2,9 milyon adet ürün tüketici ile buluşuyor. Ak Gıda bu zincirle 267 bin kişinin hayatında ekonomik değer yaratırken ekonomiye yıllık 3 milyar TL katkı sağlıyor. Süt ve süt ürünlerinde 2011 yılında 37,5 milyon USD’lik ihracat gerçekleştirildi. AK Gıda, İstanbul İhracatçılar Birliği rakamlarına göre 2008’den beri 1. sırada. Kuzey Afrika’dan Balkanlara, Balkanlardan Ortadoğu’ya geniş bir coğrafyada ihracat yapılıyor. Ülker İçim Labne ürününde Ortadoğu’nun en kuvvetli oyuncularından biri. Suudi Arabistan’da yüzde 21, Kuveyt’te yüzde 30 pazar payına sahip. ”