BIST 9.775
DOLAR 32,54
EURO 34,99
ALTIN 2.434,75
HABER /  GÜNCEL

14 Ekim 2012 Basın Özeti

İngiltere gazetelerinde Başbakan Erdoğan'ın BM Güvenlik Konseyi'nin eşitsiz ve adaletsiz olduğunu savunduğu mevcut sisteminde reform yapılması çağrısı ve Suriye konusundaki eleştirileri öne çıkan haberler arasında yer alıyor.

Abone ol

Erdoğan'dan BM'ye iğneleyici azar

Independent gazetesi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Suriye’ye sınır ihlali uyarısı üzerinden sayfalarına taşıdığı haberinde Erdoğan’ın dünkü konuşmasında “Suriye’de akan kanı durdurmaktaki başarısızlığından dolayı BM Güvenlik Konseyine iğneleyici bir azar çektiğini” yazıyor.

Gazete Erdoğan ve Davutoğlu’nun dünkü açıklamalarını “BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya ile kapışmaktan korkan ve bölgesel bir mezhep savaşını tetikleyebilecek herhangi bir askeri yükümlülük almaktan endişelenen Batılı devletler [durumu sadece] izlerken, Türkiye giderek daha da sabırsızlanıyor” ifadesiyle yorumluyor.

Başbakan’ın, “BM’nin 20 yıl önce Balkanlar, Bosna ve Srebrenitsa’da yüz binlerce insanın katledilmesine seyirci kaldığı gibi, bugün de çaresiz kalması çok acı” şeklinde konuştuğunu ve “BM’nin ataleti Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a… her gün onlarca ya da yüzlerce insanı öldürmesi için yeşil ışık yakıyor” dediğini de aktarıyor.

Independent “Dün Türkiye Dışişleri Bakanı’nın komşusunu, Suriye güçlerinin yeniden sınırı ihlâl etmesi halinde, aynı şekilde karşılık vereceği konusunda uyarmasının ardından Türkiye ve Suriye arasında gerilim tırmandı" diyor.

Haberde Davutoğlu’nun “tehdidinin” başbakanın BM güvenlik konseyi eleştirileriyle eş zamanlı geldiği de belirtiliyor.

Türkiye’nin, Suriye’den atılan topların Akçakale’yi vurmasının ardından krizin içine çekildiği de haberin ayrıntıları arasında.

Reform çağrısı

Observer ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye konusunda başarısız olduğunu savunduğu BM Güvenlik Konseyi sisteminde reform yapılması çağrısını öne çıkarıyor.

Türkiye Başbakanı, Suriye’deki kanlı çatışmalara nasıl karşılık vereceği konusunda anlaşmakta başarısız olan BM güvenlik konseyini eleştirdi, ifadelerini kullanıyor gazete.

Haberde Erdoğan’ın İstanbul'da dün gerçekleşen Uluslararası Dünya Forum toplantısında yaptığı konuşmasında, “konseyin, pek çok ülkenin iradesini yansıtamayan eşitsiz ve adaletsiz bir sistem olarak tarif ettiği mevcut sisteminde reform yağılması çağrısı yaptığı” yer alıyor.

Observer Erdoğan’ın “Eğer meseleyi BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinden bir ya da ikisinin oyuna bırakırsak, Suriye’de savaş sonrası dönem çok yıkıcı olacak ve insanlık bunu tarihe unutulmayacak ifadelerle yazacaktır” sözlerini aktarıyor.

Erdoğan’ın ülke adı belirtmemesine rağmen, Rusya ve Çin’den bahsettiğinin anlaşıldığını da ekleyen gazete, Erdoğan’ın “özellikle BM Güvenlik Konseyi olmak üzere uluslararası kuruluşlarda yapısal değişiklikleri düşünmek için çok iyi bir zamanlama” olduğunu vurguladığını da belirtiyor.