BIST 10.199
DOLAR 32,40
EURO 34,76
ALTIN 2.404,47
HABER /  SAĞLIK

Kadınların kalbi sağlam

Kadınlarda kalp hastalıkları ve kalp krizi riskinin, erkeklere göre daha az olduğu bildirildi.

Abone ol

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdurrahman Oğuzhan, kadınlarda üremeyi sağlayan östrojen hormonunun, kalp hastalıkları ve kalp krizi riskini azalttığını belirtti.

İnsan vücudundaki damarların 'endotel' adı verilen hücrelerle kaplı olduğunu, östrojen hormonunun ise bu hücreleri koruyarak, kalp hastalıklarına karşı koruma sağladığını ifade eden Doç. Dr. Oğuzhan, şu bilgileri verdi:

''Damarların iç yüzeyini kaplayan endotel hücreleri, damar içinde kanın akışkanlığını kolaylaştırır, damarın genişleyebilme kapasitesini artırır ve kanın pıhtılaşmasını önler. Östrojen hormonu bu hücrelerin korunmasını sağlar. Bu sayede, kalp damarlarında daralma ve pıhtılaşma riski azalır, kanın akışkanlığı ile damarın tıkanması ihtimali durumunda genişleyebilme kapasitesi korunur. Bunun sonucunda, kadınlarda damar tıkanıklığına bağlı olarak ortaya çıkan kalp ve damar hastalıkları ile kalp krizi riski azalır.''

-MENOPOZDAN SONRA KORUMA KALKIYOR-

Kadınlarda menopoz döneminden sonra damarları ve dolayısıyla kalbi
koruma altına alan östrojen hormonunun azaldığını belirten Doç. Dr.
Abdurrahman Oğuzhan, bu nedenle korumanın da bu dönemde ortadan
kalktığını kaydetti.

Östrojen hormonunun kalp hastalıklarına karşı korumasının menopozdan sonra da devam etmesi için bazı bilim adamlarının girişimde bulunarak, vücuda dışardan hormon vermeyi denediklerini bildiren Doç. Dr. Oğuzhan, ancak dışarıdan verilen hormonun damarları ve kalbi koruyamadığının, hatta başka bazı sağlık sorunlarına yol açtığının belirlendiğini sözlerine ekledi.