BIST 10.158
DOLAR 32,37
EURO 34,69
ALTIN 2.397,60
HABER /  GÜNCEL

Bir numaralı sefirenin sırrı

Fikri Sağlar, Washington Büyükelçisi eşi Gülgün İçelli'yle ilgili çok ilginç bir anısını anlattı...

Abone ol

Türk-ABD ilişkilerinin büyük bir belirsizlikten geçtiği son derece zor bir dönemde Washington Büyükelçiliği görevini üstlenen Nabi Şensoy geçenlerde Beyaz Saray'a güven mektubunu sunmadan tam üç gün önce sürpriz bir şekilde evlenerek herkesi şaşırttı.

Dışişleri'nin müzmin bekârlarından biri olarak ün yapmış olan Büyükelçi Şensoy 60 yaşında bekârlığa veda ederken, bütün gözler Türkiye'nin yeni Washington Sefiresi'ne çevrildi.

Beyaz Saray'daki güven mektubu sunma töreninde Washington Sefiremiz olarak, First Lady Laura Bush'un karşısına çıkan bu hanımefendi kimdi?

'Çok iyi yetişmiş'
Sefiremizin adı Gülgün İçelli. Gülgün Hanım, Ankara bürokrasisini tanıyanlar ve gazeteciler için hiç de yabancı bir isim değil. İçelli, Kültür Bakanlığı'nın eski üst kademe bürokratlarından biri. Müsteşar Yardımcılığına kadar yükselmiş. Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu olan İçelli uzun yıllar Turizm Bakanlığı'nda çalışmış, bakanlığın Londra'daki ofisinde ataşe olarak görev yapmış.

En ilginci, Gülgün İçelli'nin yaklaşık dört yıl süreyle dönemin Kültür Bakanı Fikri Sağlar'ın Özel Kalem Müdürlüğünü de yürütmüş olması.
Fikri Sağlar, Gülgün İçelli için Milliyet Ankara Bürosu İstihbarat Şefi Serpil Çevikcan'a, "Çok iyi yetişmiştir. Özgüveni etkileyicidir. Bilgi birikimi iyidir, pratik yaklaşımlarıyla meseleleri çözüverir. Onu en iyi Fransızların 'complète' deyimi anlatır" diyor.

Sağlar'ın aktardığı şu anısı da İçelli'nin çalışma disiplinini yansıtıyor:
"Bürokrat arkadaşlarla Esenboğa Havaalanı'ndan gelecekti. Biraz geciktiler, beklediğim evrak da gecikince kendisine biraz söylendim. 'Kusura bakmayın efendim' deyip dosyaları uzattı. Bana hiçbir şey belli etmedi. Sonradan öğrendim ki Esenboğa'dan gelirken ciddi bir kaza geçirmişler, kendisi arabanın camından çıkabilmiş. Ama bana hiçbir şey söylemedi, saçını tarayıp gelmiş."

'Çağdaş bir yüz'
Sağlar, yeni evli çiftle ilgili yorumunu ise "Ben kız tarafıyım" diyerek yapıyor:
"Gülgün özellikle böyle bir dönemde çağdaş Türk kadınını en iyi şekilde temsil edecektir. Nabi Şensoy pırıl pırıl bir diplomatımız, takdir ettiğimiz biri. Yani Gülgün'e uygun bir eş..." Kız tarafının bir şikâyeti olmadığına göre mesele yok...