BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.471,33
HABER /  POLİTİKA

DTP genel af istiyor

DTP'li Türk'ten Erdoğan'a yanıt geldi: Elimde silah yok! Türk, çözüm için "genel af" istiyor.

Abone ol

Başbakan Erdoğan'ın "Önce PKK'ya 'terör örgütü' de" mesajına DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk'ten "Elinde silah olan PKK, benim elimde silah yok" yanıtı geldi. Star TV'de "Her Açıdan" programına katılan Türk, Kürt sorununun silahla değil, üniter devlet yapısı içinde demokratik yollarla çözülebileceğini dile getirdi. Sorunu "muhatap" noktasına taşımanın çözümsüzlük olacağını savunan Türk, devletin görevinin de "okşamak" olduğunu ifade etti. Türk sözlerini şöyle sürdürdü:

'Zemin hazırlanmalı'
"Ben 'Sayın Başbakan PKK ile masaya otursun' gibi bir şey söylemedim. Bunun mantıklı, akıllı bir şey olmadığını biliyorum. 'Sorunları masada tartışalım' söyleminin doğru olduğunu, artık buna göre herkesin kendisine çekidüzen vermesi gerektiğini, PKK'nın da bu mesaja olumlu yanıt vermesini söyledim. Diyalog demokratik siyasetin içinde olan insanlarla gelişir. Sonuçta elinde silah olan PKK. Ama şiddet ortamından kurtuluş için ortamın hazırlanması gerek. 'Devlet silahını bıraksın' demiyoruz, 'Devlet hiçbir zaman gücünü aşırı şekilde kullanamaz' diyoruz."

'Neyi görüşeceğim?'
Türk, PKK'yı neden terör örgütü olarak kabul etmedikleri sorusuna da şu yanıtı verdi: "Bunu söylediğim zaman Başbakan'la neyi görüşeceğim? Amacımız o silahlı kesimin silahlarını bırakmasıdır. Bu şiddet ortamından kurtulmanın formüllerini geliştirmeliyiz." Türk, "kültürel haklar ve genel af" istediklerini söylerken, terörist Öcalan'ın buna dahil olup olmadığı yolundaki soruya karşılık şunları söyledi: "Şahıslarla ilgili bir mesele olarak yorumlamamak lazım. Bir genel afla dağdaki insanları ailesine, ülkesine döndürecek ortamı hazırlamak gerekir. Demokratik açılımlar olduğunda kim silaha güvenirse, karşısında dururuz."

Milliyet