BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kadıköyde alternatif istihdam

Kadıköy Belediyesi iş bulamayan, engelliler, genç ve kadınlara yönelik alternatif istihdam olanakları yaratıyor.

Abone ol

Kadıköy Belediyesi, çeşitli nedenlerden dolayı iş bulamayan, istihdam edilemeyen engelliler, genç ve kadınlara yönelik alternatif istihdam olanakları yaratmak için Sosyal Kooperatif Geliştirme Merkezi kurdu.

Türkiye de ilk kez kurulan Merkez de, eğitimli uzmanlar, Avrupa da örnekleri olan sosyal kooperatiflerin nasıl kurulacağını, nasıl üretim yapıp ekonomiye dönüştürüleceği konusunda danışmanlık ve eğitim hizmetleri verilecek.

Kadıköy Belediyesi'nin Sadıkoğlu Plaza da açtığı Sosyal Kooperatif Geliştirme Merkezi'nin açılışında konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, artık Kadıköy Belediyesi'nin sosyal projeler üretme ve hayata geçirme konusunda uzmanlaştığını ve deneyimlerini başkalarıyla paylaşacak duruma geldiğini söyleyerek, Sosyal Kooperatif Geliştirme Merkezi'nin bu konuda önemli görevler üstleneceğini belirtti. Savaşta ve barışta her zaman en çok etkilenen ve ezilen grupların, kadınlar, çocuklar ve engelliler olduğunu hatırlatan Başkan Öztürk, şunları söyledi:

"Eşit koşullarda yarışa katılamayanlara destek ve güç vermek için Sosyal Kooperatif Geliştirme Merkezi'ni kuruyoruz. Merkez, kooperatif örgütlenmesinin nasıl olacağı konusunda danışmanlık hizmeti verip, yol gösterecek, grupları bir araya getirecek. Merkezin özellikle ekonomik krizin yaşandığı ve işsizliğin arttığı bu dönemde kurulması da çok anlamlı. En kısa zamanda gruplar bir araya gelerek, ekonomik hayata nasıl katılmaları konusunda kendilerine yol gösterecek, eğitim verecek değerli uzmanlardan yararlanabilirler. Bu konuda öncü olmanın onlara bir yol açmanın mutluluğunu yaşıyorum"

AVRUPA DA ÖRNEKLERİ ÇOK

Kadıköy Belediyesi Sosyal Kooperatif Geliştirme Merkezi'nin kuruluş çalışmalarını yürüten Kadıköy Belediyesi Sosyal ve Kültür İşleri Müdürü Tülin Ergüner de, sosyal kooperatif örneklerinin özellikle Avrupa kentlerinde çok yaygın olduğunu söyledi. Dezavantajlı gruplar olarak adlandırılan, engelliler, gençler ve kadınların bir araya gelerek, kooperatifleşerek istihdam olanağına kavuştuğunu kaydeden Ergüner, Hollanda, Almanya ve Fransa da bir çok sosyal kooperatif örnekleri bulunduğunu belirtti.

Ergüner, Türkiye Spastif Çocuklar Vakfı'nın uzmanlarının "koç" olarak eğitim ve destek vereceğini belirterek şunları söyledi: "Sosyal Kooperatif Merkezi'nin hedefi, bu konuda tanıtım ve bilgilendirme çalışması yapmak, konuyla ilgilenen kişileri bir araya getirerek bilgilendirme toplantıları düzenlemek, sosyal kooperatif kurma yönünde karar almış gruplara kooperatifcilik eğitimi vermek ve bu gruplara kooperatif kurma ve işletme sürecinde de danışmanlık hizmeti vermektir. Tüm danışmanlık ve eğitim hizmetleri ücretsiz olacak. Avrupa da tekstil, gıda, tarım konularında bir araya gelip sosyal kooperatif kuran gruplar bu işi çok başarılı bir şekilde götürüyor. Bizde Kadıköy de bunu ilk kez başlatarak, örnek olmayı hedefliyoruz."