BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kaddafi'nin memleketi ateş altında

İsyancıların Kaddafi'nin doğum yer olan Sirte'yi ele geçirdikleri iddialarına rağmen, bölgede karışıklık sürüyor. Libya hükümeti sözcüsü, hava saldırılarına devam edilmesinin gereksiz olduğunu söyledi.

Abone ol

Libya'daki muhalif güçler, hükümet birliklerine karşı batıya doğru ilerelemeye çalışırken, uluslararası güçler Libya lideri Kaddafi'nin doğduğu yer olan Sirte'yi hedef alan hava saldırıları düzenledi.

Libya hükümeti kentin limanında üç sivilin öldüğünü açıkladı.

Kentin isyancı güçlerin eline geçtiği yolundaki haberler, isyancıların kalesi durumundaki Bingazi'de kutlamalarla karşılandı. Ancak bu haberlerin doğruluğu teyit edilemedi.

İsyancı sözcülerin açıklamalarına ve hükümet kuvvetlerinin çekildiği iddialarına rağmen, kentteki gazeteciler, denetimin hala hükümet elinde olabileceğini savunuyor.

İsyancılar, hava saldırılarının da yardımıyla, stratejik önemdeki Brega, Ras Lanuf, Ukeyla ve Bin Cevad'da kontrolü ele geçirmişlerdi.

Ecdebiye Limanı'nın da isyancılar denetimine alınmasıyla ülkenin doğusunda önemli tüm petrol tesisleri isyancıların kontrolüne geçmişti.

Libya hükümeti, NATO'yu sivil halka "terör saçmak"la, ülkeyi zayıf ve küçük düşürmeye yönelik küresel plan çerçevesinde vatandaşlarını öldürmekle suçladı.

Libya hükümetinin sözcüsü Musa İbrahim ise, BM'ye tanınan sivilleri koruma yetkisini aştığını savundu ve hava saldırılarına devam edilmesinin gereksiz olduğunu vurguladı.

Kaddafi yönetimi bir haftayı aşkın süredir devam eden hava saldırılarında 100 kadar sivilin öldüğünü söylüyor.

Komuta NATO'da

NATO, dün BM Güvenlik Konseyi'nin Libya konusundaki kararını tüm yönleriyle uygulamayı kabul etmişti.

NATO üyeleri, Konseyin Libya hakkında aldığı kararların bütün unsurlarıyla NATO tarafından üstlenilmesi konusunda anlaştı.

Buna göre NATO, hava saldırıları dahil olmak üzere tüm hava operasyonlarının komutasını üstlenmiş oluyor.

Libyalı muhalifler, Batı'da, Kaddafi'ye bağlı güçlerin terkettiği kent ve kasabalara doğru ilerleyişlerini sürdürüyor.

Başkent Trablus ve Sirte'de dün gece patlama sesleri duyulduğu bildirildi.

Devlet televizyonu kentlerdeki patlamalara "Haçlı ve sömürgeci güçlerin düzenlediği bombardımanın yol açtığı" ifadesine yer verdi.

Hükümet sözcüsü de Sabha kentinin hedef alındığını söyledi.

Bu arada ülkenin batısında isyancıların elindeki tek önemli yerleşim olan Mısrata'da da çatışmalar sürdü.

Libya devlet televizyonu kentte güvenliğin sağlandığını ve güvenlik güçlerinin 'terör çeteleri'ni yakaladığını duyurdu.

Öte yandan Libya'daki şiddetten kaçan tekneler dolusu Afrikalı, İtalya'nın güneyindeki Lampedusa Adası'na varmaya başladı.

Sadece haftasonunda varan Afrikalıların sayısı, iki bine yaklaşıyor. Yetkililer, adada Libya, Tunus, Eritre ve Somali'den gelen altı bine yakın mülteci bulunduğunu bildirdi.