BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,55
ALTIN 2.381,41
HABER /  GÜNCEL

Kaddafi güçleri isyancıları geri püskürtüyor

Libyalı isyancılar son günlerdeki kazanımlarını kaybederken, uluslararası koalisyon muhalifleri silahlandırmayı tartışıyor.

Abone ol

Başkent Trablus yönünde önemli kazanımlar elde ederek ilerleyen Libyalı isyancılar geri püskürtülüyor.

Kaddafi'ye sadık güçler, kilit önemdeki petrol limanı Ras Lanuf ve yakınlardaki Bin Cevad kentinin kontrolünü isyancıların elinden geri aldı.

BBC'nin Ecdebiye kentindeki muhabiri, isyancıların cepheye destek gönderdiğini, gönderilen mühimmat arasında dört adet Katyuşa roket sistemi de olduğunu söylüyor.

Ülkenin doğusunda bu gelişmeler yaşanırken, batıda yer alan ve isyancıların kontrolünde olan Mizrata kenti de Kaddafi yanlısı güçlerin yoğun saldırısı altında.

İsyancılara silah yardımı

Bundan önceki saatlerde ABD Başkanı Barack Obama, Libyalı isyancılara silah sağlanması seçeneğini gözardı etmediklerini belirtti.

Fakat Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Libya müdahalesini gerçekleştiren uluslararası kuvvetin isyancı grupları silahlandırma hakkı olmadığını söyledi.

Lavrov, Rusya'nın NATO'nun pozisyonu ile hemfikir olduğunu ve ''Libya müdahelesinin hedefinin sivilleri korumak'' olduğunu düşündüğünü belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise, Güvenlik Konseyi'nden çıkartılan BM kararının sivilleri korumak için yapılacak müdahalelere onay verdiğini, dolayısıyla isyancılara silah temin edilmesine de izin verebileceğini ima etti.

Ancak Clinton, Amerika'nın bu yönde bir karar vermiş olmadığının altını çizdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de Libya'daki Kaddafi karşıtı gruplara kendilerini savunabilmeleri için silah göndermenin Libya ambargosunu ihlal etmeyeceğini söyledi.

Fransa Dışişeri Bakanı Alain Juppe ise Libyalı isyancıları silahlandırmayı görüşmeye hazır olduklarını, ancak bunun yeni bir BM kararıyla desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Libyalı diplomatlara sınırdışı

Fransa ve ABD, isyancıların üssü konumundaki doğuda yer alan Libya'nın ikinci büyük kenti Bingazi'ye elçiler yolladıklarını söylüyorlar.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, bu hafta başında İngiliz bir diplomatın Bingazi'de isyancı liderlerle bir araya geldiğini doğruladı.

Dışişleri Bakanı Hague, Londra'da bulunan beş Libyalı diplomatı sınırdışı etmek için girişimde bulunduklarını da açıkladı.

Parlamentoya yaptığı konuşmada İngiliz bakan, Libyalı diplomatların ''İngiltere'nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturduklarını'' söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, koalisyonun süregiden operasyonu çerçevesinde salı gecesi İngiliz uçaklarının Libya'ya 24 sorti yaptığını ve Sirte kenti yakınlarında hedeflerin vurulduğunu açıkladı.