BIST 10.248
DOLAR 32,22
EURO 34,77
ALTIN 2.392,39
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Esad olayların arkasındaki ülkeyi açıkladı

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, reform sözü verirken olayların arkasındaki ülke olarak İsrail'i işaret etti

Abone ol

İsyan ateşinin yakıp kavurduğu Suriye'de gözlerin çevrildiği Beşar Esad, yeni iş sahaları açma ve maaşları artırma sözü verdi. Suriye parlamentosunda konuşan Esad, uluslararası komployla karşı karşıya olduklarını iddia etti.

Esad, sorumluların bulunarak yargı önüne çıkarılacağını da sözlerine ekledi. Esad İsrail'e karşı verilen mücadeleden dolayı ülkesinin karıştırıldığını savundu.

Hedefin İsrail'in hedefine uygun olarak Suriye'yi bölmek, bir ulus olarak devamına son vermek olduğunu belirten Esad, "Ayrıntıya girme dediler bana, ama genel konuşmak istemiyorum, ayrıntılara girmek istiyorum" dedi.

Olayların başlamasından sonra ilk kez halkın önüne çıkan Esad, protesto gösterilerinin başladığı Dera'daki isyancıları küçük bir azınlık olarak gördü. Esad reformları çok önceden planladıklarını ancak türlü aksilikler nedeniyle gerçekleştiremediklerini söyledi. İşte Esad'ın konuşmasından satır başları:

KOMPLOLARIN ÜSTESİNDEN GELDİK

"Allah'ın yardımıyla bu tür komploların üstesinden gelebildik. Başınız dik olsun. İyilere de kötülere cömert olun. Ulusu korumak için tanrı sizi korusun. Kalpten konuşacağım bugün. Sevgi ve ülkenin içinde bulunduğu üzüntü için içten konuşacağım.

YIKMAYA ÇALIŞTILAR AMA YAPAMADILAR

Suriye halkı komploların farkında. Onlara 'hatalardan başka ders almalarından başka seçenek yok' dedik. Bölgede önemli değişikikler olduğu açık. Elbette Suriye de bu ülkelerden birisi. Ülkemizde uzlaşma var. Bizleri yıkmaya çalıştılar ama yapamadılar.

Aynı konumumuma devam ediyorum. Arap halkı kesinlikle yıkılmamıştır. Bölgede temel ülke olarak yer alıyoruz. Komplo teorilerine karşı daha dikkatli olmalıyız. Diğer Arap ülkelerinde olan olaylarla şekillenmektedir. 

Bu ülkede biz de reform yapacağız. Halk reform istiyor. Hepimiz bu yapılmayanları görüyoruz. Bölünmeler de diğer unsunlardan etkilenmiştir. Komplo teorisi hazırlayanlar her zaman azınlıkta olmuştur.

İSRAİL FAKTÖRÜ

Uydu kanalında bunu duyduk. Sabotaj oldu ve olayların olduğunu duyurdular. Savaşımız yolsuzluklarla savaşmaktır. Suriye hakı gerçeği farkettiğinde tepkisini ortaya koydu. Suriye'yi yıkmaya çalışıyorlar ve bu olanlar İsrail'i gündeme getiriyor.

YARALARI SARMALIYIZ

Dera halkı olanlardan sorumlu değildir. Dera halkı vatansever bir halktır. Hepsi kardeşlerimizdir. Azınlıklar bizim ulusal birliğimizi sabote etmeye çalışmışlardır. Pek çok kişi kurban oldu. Sebeplerini bulmak çok önemlidir. Ülkede kan dökülmüştür ama asla bölünmeyeceğiz. Yaraları sarmalı ve aileyi bir araya getirmeliyiz.

HALKLA İLETİŞİMİ SAĞLAMALIYIZ

Halkla iletişimi sağlamalıyız. Reformlara ihtiyacımız var. ABD'nin 2004 yılında Arap ülkelerinde tasarladığı planları reddettik. Bölünme yaratanları izole etmeli ve diğerlerinden ayırmalıyız.

Biinci öncelik Suriye'nin istikrarıdır. İkinci öncelik halkın yaşam koşullarını iyileştirmektir. Gıda için bekleyemeyiz.  Bir çocuğun ihtihaç duyduğu şeyleri erteleyemeyiz. 2005'te zaten hatlarını belirlemiştik. Reformlar olumlu bir şekilde gerçekleşecektir.

YENİ SİYASİ SAHNE

Yeni meclis yeni yerel meclisler gerekmektedir. Ülkede yeni siyasi sahne görülecektir. Yolsuzluktan faydalananlar reformları engellemeye çalıştılar. Reformlar geçen 10 yılı ve gelecek 10 yılı kapsamakta.

TUNUS'TAN DERS ÇIKARMALIYIZ

Tunus'un yaşadıklarından biz de ders çıkarmalıyız. Sadece yolsuzluk değildi, var olan dağılım da adil bir şekilde dağıtılmasının gerekliliğini gördük. Ulusal birliğin pekiştirilmesi ve yolsuzlukla savaş ön planda. Artan maaşlardan bahsetmek istiyorum."