BIST 9.916
DOLAR 32,43
EURO 34,87
ALTIN 2.432,92
HABER /  SAĞLIK

Kabızlık nedenleri ve tedavi yolları...

İşte çay ve sigara ile beyazlığını kaybeden dişleri doğal yollarla eski rengine kavuşturmanın yolu..

Abone ol

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sema Kılıç, kabızlığın nedenlerinin başında yanlış ve uygunsuz beslenme olduğunu bildirdi.

Dr. Kılıç, yaptığı açıklamada, kuru gıdalarla beslenmek, özellikle pilav-makarna-köfte gibi çocukların yemekten keyif aldıkları gıdaları sık, meyve ve çorbaları az tüketmek, günlük süt miktarının yarım litreden fazla olmasının en sık kabızlık nedeni olduğunu belirterek, "İnek sütü alerjisi, erken ve yanlış tuvalet eğitimi, kalsiyum yüksekliği, potasyum azlığı gibi metabolik sebepler de kabızlıkla karşımıza çıkabilir. Kimi zamanda ender görülen sinir sistemi hastalıkları sonucu gelişebilir" dedi.

EN ÇOK ÇOCUKLARDA GÖRÜLÜYOR 

Ailesel yatkınlığı vakaların yarısına yakınında bulunduğunu vurgulayan Dr. Kılıç, şunları kaydetti:

"Kabızlık en sık 2 yaş civarında tuvalet terbiyesi verilirken karşımıza çıkar. Anne sütünden ek gıdalara geçiş sırasında 6-8. aylarda kabızlık sık görülebilir. Ayrıca ilaç kullanımı da kabızlık yapabilir. Hastanın makat bölgesinin muayenesi önemlidir. Makat bölgesinde çatlak olması, makatın yerleşim yeri, kalın bağırsağın sinirsel uyarı eksikliği gibi sebepleri ayırt etmemize yardımcı olabilir."

HANGİ DURUMLARA KABIZLIK DENİR?

Dr. Sema Kılıç, "Son 2 ay içerisinde haftada üç veya daha az sayıda dışkı yapma, haftada 1 veya daha fazla dışkı kaçırma, tuvaleti tıkayacak şekilde kalın dışkı yapma, ağrılı dışkılama, karın muayenesi sırasında dışkının ele gelişi, dışkı tutma davranışları olan çocuklar kabızlık açısından çocuk uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Bu durumlarda mutlaka doktora başvurulmalıdır" dedi.

Kabızlığın neden olduğu diğer sorunlara da dikkati çeken Dr. Kılıç, "İstemsiz dışkı kaçırma en sık görülen durumdur. Kabızlık sorunu yaşayan çocuklar sıklıkla ilk şikayet olarak karın ağrısından yakınırlar ve sıklıkla kabızlık sorgulanmaz ise doktor yanılgıya düşebilir. İdrar kaçırmada sık görülen bir bulgu olup, kabız çocukların üçte birinde idrar yolu enfeksiyonu görülür. Ayrıca kaçırılan dışkıya bağlı kötü koku çocukların toplum tarafından dışlanmasına ve psikolojik sorunlara neden olabilir" uyarılarında bulundu.

KABIZLIK TEDAVİSİ UZUN SÜRÜYOR 

Dr. Kılıç, kabızlığın tedavisine de dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Tedaviye başlamadan önce aileye baştan tedavinin uzun süreceği sabırlı olmak gerektiği açık bir dille anlatılmalıdır. Çocuğun beslenme şeklinin değiştirilmesi ve doktor kontrolünde diyetinin düzenlenmesi yapılmalıdır. Her sabah kahvaltı sonrası 10-15 dakika tuvalette oturması önerilir. 1-2 hafta bu oturmaya devam edildikten sonra günlük dışkılanmaya başlandığı görülecektir. Bu sırada bir hekim kontrolünde laksatif dediğimiz ilaçlar tedaviye kısa süreli eklenebilir."